Main Content

Basketbal: Extraligu žien predčasne ukončili, známe je aj meno víťaza

piatok, 13. marec 2020 20:23 | Autor: TASR

Basketbal
Basketbal | zdroj: © TASR

Bratislava 13. marca (TASR) - Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v piatok rozhodla o predčasnom ukončení najvyššej súťaže žien vzhľadom na nariadenie Ústredného krízového štábu SR o zákaze usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Titul obhájil MBK Ružomberok.

Vedenie SBA sa tak rozhodlo deň po ukončení mužskej najvyššej súťaže predčasne zavŕšiť aj tú ženskú. Hracia komisia schválila poradie v tabuľke po neúplnom 19. kole, to sa teda považuje za konečné a ligu tak vyhral a majstrom sa stal prvý Ružomberok, ktorý vyhral všetkých 19 duelov. Druhé boli Piešťanské Čajky, tretie Young Angels Košice a na ďalších priečkach nasledovali Šamorín, Banská Bystrica a Dubček Bratislava. Každé družstvo bude mať právo štartovať v súťaži extraliga ženy aj v nasledujúcom ročníku 2020/2021.

"My sme ešte v utorok ukončili základnú časť a aj v hracom poriadku je napísané, že keď je ukončená nejaká časť súťaže, môže sa uzavrieť poradie. Ružomberku tak SBA udelí majstrovský titul, vicemajstrom sú Piešťany," povedal pre TASR predseda centrálnej Hracej komisie SBA Tomáš Homola. "Hracia komisia v piatok rozhodla o ukončení súťaže a platné je poradie, aké bolo po základnej časti bez odohratia jednej dohrávky a posledného 20. kola. Tým pádom vyhral súťaž Ružomberok," vysvetlil vedúci sekretariátu súťaží SBA Juraj Panák.

"Ústredný krízový štáb SR v pondelok dňa 9. marca 2020 vydal nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v Slovenskej republike na obdobie 14 dní, a to z dôvodu eliminovania možnosti šírenia sa ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom (SARS-CoV-2). Ústredný krízový štáb SR vo štvrtok 12. marca vydal nové nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v Slovenskej republike, ktorým predĺžil pôvodné obdobie zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v SR na obdobie od 16. marca do 30. marca. Opatrenie na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosného ochorenia COVID-19 je vydané v súvislosti s nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie vo výskyte ochorení COVID-19 spôsobených koronavírusom (SARS-CoV-2). Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti a tiež vzhľadom k záujmu SBA spočívajúcom v ochrane zdravia ľudí a nebezpečenstve šírenia sa tejto nákazlivej choroby, HK SBA – C rozhodla o zrušení Extraligy žien," píše sa v rozhodnutí asociácie. Proti nemu je možné podať odvolanie do 15 dní odo dňa zverejnenia.