Main Content

Ako môže niekto tvrdiť, že Atlético nepostúpilo cez Liverpool zaslúžene? (komentár)

štvrtok, 12. marec 2020 11:29 | Autor: Jakub Vaverka

Diego Simeone
Diego Simeone | zdroj: © TASR

Liverpool je vyradený. Víťaz uplynulej edície Ligy majstrov svoj triumf z roku 2019 s určitosťou neobháji. Červení padli v domácom prostredí proti Atléticu Madrid. Proti klubu, ktorého hra vyvoláva veľké polemiky. Je ale dôležité oddeliť objektívne a subjektívne fakty.

Komentár Jakuba Vaverku

Nastal čas priznať, že Atlético Madrid postúpilo zaslúžene a Liverpool vypadol zaslúžene. Internet je zaplavený reakciami, ktoré nahrávajú tvrdeniam, že španielsky klub si postup medzi najlepšiu osmičku nezaslúžil. Pýtam sa prečo? Pretože Atlético nehral pekný futbal? Pretože nemalo viac držania lopty, nedalo v každom zápase po 3 góly a netlačilo súpera väčšinu času? Alebo preto, že využilo to, v čom je najlepšie, a teda poctivú a nepríjemnú defenzívnu prácu?

Liverpool narazil. Tak tvrdo, ako už dlho nie. Po prehre 0:1 v Madride tréner Klopp aj jeho zverenci na čele s obrancom Robertsonom deklarovali, že na Atlético čaká Anfield a všetko bude o inom. Nebolo. Brankár Jan Oblak obklopený desiatimi odhodlanými spoluhráčmi odolal liverpoolskej atmosfére. Vypredaný Anfield Road sledoval v momentoch zúfalých svojich miláčikov. 

Ako som písal po prvom vzájomnom zápase týchto dvoch súperov, Atlético Madrid nie je Barcelona. Ak niekto čakal, že Rojiblancos prehrajú rozdielom triedy a Liverpool postúpi bez väčších ťažkostí ďalej, tak pravdepodobne nemal dostatočne naštudované pohárové zápasy Los Colchoneros v uplynulých ročníkov.

Áno, všetci sme vždy veľmi radi, keď vyhráva ofenzívny futbal založený na výbornom pohybe a veľkom počte gólov. Keď technické finesy dopĺňa fyzická pripravenosť a diváci si prídu na svoje. Mohlo tak hrať aj Atlético. Mohlo a prehralo by dvakrát 4:1 a v Lige majstrov skončilo. Champions League nevyhrávajú vždy tí najlepší a najatraktívnejší. 

Ďalej postupuje ten, kto sa najlepšie pripraví. Futbalovo aj takticky. Diego Simeone a jeho zverenci sa dostali po domácom zápase do hláv liverpoolskeho súpera. LFC si uvedomil, že nie je neomylný. Prišli zaváhania v lige a v FA Cupe, pričom odveta s Atléticom mala The Reds vrátiť na správnu cestu.

Nevrátila. Jurgen Klopp povedal, že Atlético Madrid nehrá poriadny futbal. Treba si ale položiť otázku, či kluby hrajú Ligu majstrov pre to, aby si schuti zahrali alebo, aby uspeli a napísali svoj kúsok futbalovej histórie. Toto nie je text o tom, aby bol obhajovaný defenzívny futbal doplnený o provokácie či naťahovanie času. 

Futbalisti Atletico Madrid
Futbalisti Atletico Madrid | zdroj: TASR

V čase, kedy väčšina fanúšikov kope do Atlética sa ale treba tohto klubu zastať. Dať tri góly v Liverpoole je veľká vec. Marcos Llorente prišiel ako super-náhradník a skóroval dvakrát, Alvaro Morata sa stal symbolickým katom The Reds. Domácich sklamal brankársky post, k výkonu Adriana, ktorý sa snažil zastúpiť Alissona sa vari ani netreba vyjadrovať.

Hrali ale Mané, Salah, Firmino, Van Dijk, Henderson a aj ďalší. Liverpool sa naozaj nemôže vyhovárať na to, že Atlético jednoducho hralo škaredo a tvrdo. Tak sa šampióni nesprávajú. Treba priznať porážku a uznať, že Los Colchoneros tento raz jednoducho prešli anglickému veľkoklubu cez rozum. Za to si zaslúžia absolutórium.