Main Content

UEFA zakázala podávanie rúk na zápasoch Ligy majstrov aj Európskej ligy, v Lipsku aj s divákmi

pondelok, 9. marec 2020 12:22 | Autor: TASR

UEFA
UEFA | zdroj: © TASR

Nyon 9. marca (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) zakázala v pondelok podávanie rúk vo všetkých stretnutiach Ligy majstrov a Európskej ligy. Prijala odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), opatrenie má znížiť riziko šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

UEFA pristúpila aj k ďalším obmedzeniam. Na utorňajšej odvete osemfinále LM medzi FC Valencia a Atalantou Bergamo sa okrem divákov nezúčastnia ani novinári. Na štadión sa dostanú jedine zamestnanci televízií, ktoré odvysielajú priamy prenos, neuskutočnia sa ani predzápasové mediálne aktivity.

Bez fanúšikov sa odohrá tiež stredajšia odveta osemfinále LM, v ktorej Paríž St. Germain privíta Borussiu Dortmund. V pondelok o tom rozhodla polícia francúzskej metropoly, UEFA zrušila aj pozápasové rozhovory v mix zóne. Francúzska vláda zakázala po celej krajine podujatia pre viac než tisíc ľudí, zaznamenala vyše 1100 nakazených.

Utorňajší duel RB Lipsko - Tottenham Hotspur sa po dohode medzi predstaviteľmi klubov a miestnymi úradmi uskutoční za prítomnosti priaznivcov. Odlišná situácia je v prípade stredajšej dohrávky 21. kola najvyššej nemeckej súťaže, Borussia Mönchengladbach a 1. FC Kolín sa stretnú za zatvorenými dverami a hrozí, že ich zápas odvolajú úplne. Podľa agentúry SID padne definitíva v utorok. Minister zdravotníctva Jens Spahn vyzval na zrušenie podujatí pre viac než tisíc ľudí: "Je prirodzené, že na masových akciách hrozí vyššie riziko prenosu nákazy. Preto vydávame odporúčanie aj pre Severné Porýnie-Vestfálsko."

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol k víkendu už na vyše 109.000. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý sa rozšíril už v stovke krajín, sa celosvetovo zvýšil na 3595.