Main Content

Zaujímavá nemusí byť ani jedna šestka: Zmení to DAC, Spartak, Nitra či Pohronie?

nedeľa, 8. marec 2020 16:28 | Autor: Filip Chudý

DAC Dunajská Streda - FC Spartak Trnava
DAC Dunajská Streda - FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Aktuálna tabuľka Fortuna ligy je tá najspravodlivejšia, lenže na najdôležitejších pozíciách to dramaticky nevyzerá. Ešte sa to však môže zmeniť.

Komentár Filipa Chudého

Základná časť Fortuna ligy sa skončila. Stretol sa v nej každý s každým doma a vonku, preto možno povedať, že aktuálna tabuľka je tá najspravodlivejšia a najlepšie hovoriaca o kvalitách jednotlivých tímov. Dvojkolovým systémom sa hrá vo všetkých top súťažiach sveta a nikto to tam nespochybňuje. My sme ho použili len v štyroch sezónach (1996/97 – 1999/2000). Vo zvyšných sme to skúšali už snáď so všetkými možnými modelmi, no výsledok, ktorý mal razantne zlepšil kvalitu súťaže, sa ani v jednom prípade nedostavil.

Súčasný systém je pre našu ligu síce vhodný, ale ani on nevyrieši(l) problémy. Kompetentní síce hovoria A, že dramatizácia nastáva už pri delení na hornú a dolnú šestku, čo je síce pravda, lenže je tu aj B, ktoré už také príjemné nie je. Možno aj preto sa o ňom nahlas radšej nehovorí.

Pred nami je totiž prakticky ešte tretina ročníka, no hoc by sa niekto zo spodnej šestky aj výsledkovo zbláznil a podával najlepšie výkony v lige, nebude mu to nič platné, vyššie sa už nedostane. Pritom kluby zo spodku hornej šestky a popredné kluby z dolnej šestky podávali v základnej časti prakticky rovnaké výkony a rozhodli o poradí medzi nimi úplné maličkosti. Môže nastať situácia, že napr. Zlaté Moravce chytia vo zvyšku sezóny formu ako v jej úvode, kým napr. Michalovce môžu mať po zlom úvode aj zlý koniec. To znamená, že ViOn by dosahoval vo väčšine ročníka lepšie výsledky, lenže dopadol by horšie.

Ďalším negatívom je to, že viaceré kluby v nadstavbovej časti už nemajú reálne o čo hrať a čakajú ich len akoby prípravné zápasy na novú sezónu. Stalo sa to pred rokom hlavne v prípade Michaloviec a Serede, teraz takých prípadov môže byť viac. Veď kým v minulej sezóne bola dramatická aspoň spodná šestka, teraz nemusí byť ani jedna. Ale spoločne verme, že budú obe.

O titule sa nemusíme baviť, ten mal Slovan istý už pred sezónou, keďže ako jediný oň prejavil záujem a zároveň aj preň niečo urobil. Žilina za ním zaostáva o triedu, lebo 10 bodov je akurát hranica jednej výkonnostnej triedy, no aj tak je jasne najlepšia v pelotóne a pohárovú miestenku má priam zaručenú. Rovnaké by to malo byť aj v prípade Dunajskej Stredy, ale (pre dobro súťaže) pri nej vyskočil nečakaný mini otáznik.

Zlý vstup do jarnej časti korunovala v sobotu domácou prehrou s Trnavou, čo je výsledok, ktorý môže mať pre ňu teraz možno ešte netušené nepríjemné následky. Ak totiž existuje klub, ktorý má šancu pripraviť DAC o medailovo-pohárové miesto, je to práve Spartak. Osembodová strata je síce na prvý pohľad značná, ale ak si DAC „udrží“ súčasnú formu a Trnava sa bude podľa predpokladov zlepšovať, dá sa to za 10 kôl zmazať.

Rovnakú stratu majú síce aj Michalovce a desaťbodovú ešte aj Ružomberok, ale tí si môžu už povedať, že ciele majú splnené. Pre ich pomerne mladé kádre je dobrou správou, že už nebudú pod výsledkovým tlakom. Treba im zagratulovať, že sa dostali do hornej šestky, pričom dúfame, že sa nezopakuje scenár z minulej sezóny, keď sa vo viacerých dueloch hornej šestky sezóna len dohrávala. To znamená, že sa nemôžu uspokojiť ako Zemplínčania pred rokom, ale musia zabrať ako Liptáci v tom čase…

Čo sa týka spodnej šestky, v nej to bude zápletka len vtedy, ak aj v tomto ročníku poslední dvaja (Nitra, Pohronie) predvedú takú stíhaciu jazdu, ako to urobilo počas minulej jari vtedy najviac namočené duo Senica, Zlaté Moravce. Vďaka tomu bola skupina o záchranu oveľa zaujímavejšia ako skupina o titul, pričom na to skoro doplatil vypadnutím aj Trenčín. Bodaj by sa niečo také zopakovalo, pre našu ligu by to bola dobrá správa.

Dramatických situácií totiž nemôžeme veľa očakávať. Majstrovská otázka je vyriešená a pohárové miestenky takmer rozdané. Dúfajme však, že sa to minimálne zdramatizuje, ak nie rovno prekope, hoci šanca veľká nie je. V skupine o záchranu zohrá dôležitú úlohu aj motivácia a v neposlednom rade finančná (ne)stabilita klubov. Prajme si, aby záverečná tretina ročníka bola zaujímavejšia ako prvé dve.