Main Content

Platový strop opäť nepostačuje. V NHL porastú rozpočty

piatok, 6. marec 2020 09:47 | Autor: Marek Ďaďo

Gary Bettman
Gary Bettman | zdroj: © TASR

Množstvo peňazí okolo NHL sa každoročne zvyšuje. To nie je žiadnym tajomstvom. Liga prosperuje a postupne dostávajú väčšie sumy aj samotní hráči. Aj keď sa ich výplatné pásky ani zďaleka nemôžu rovnať napríklad basketbalistom, z ich pohľadu sa situácia okolo platových stropov vyvíja dobre. 

V sezóne 2005/2006 bol platový strop stanovený na 39 miliónov amerických dolárov. V aktuálnom ročníku je jeho hodnota už viac ako dvojnásobne vyššia (81,5 miliónov USD). Vrchná hranica rozpočtu každým rokom narastá, a ako píšu stránky Sportsnet, inak tomu nebude ani v nasledujúcej sezóne. 

Na stretnutí generálnych manažérov NHL oznámil zástupca komisionára, Bill Daly, že plánovaná hodnota platového stropu pre nasledujúci ročník bude niekde medzi 84 a 88,2 miliónmi USD.

Výška rozpočtu sa pre každou sezónou vypočíta na základe percentuálneho podielu z príjmov Národnej hokejovej ligy z prechádzajúceho ročníka a v platnosť vstúpi od otvorenia trhu s voľnými hráčmi, t.j. od 1. júla. 

Vďaka navyšovaniu platového stropu je tak možné, že napríklad taký Sidney Crosby s 8,7 miliónmi USD za sezónu je až 23. najlepšie plateným hokejistom súťaže. Zmluvu totižto podpísal ešte 1. júla 2012, kedy bola maximálna výška rozpočtu na hodnote 60 miliónov dolárov.