Main Content

Dočká sa NHL zmeny pravidiel? Ofsajdy už by už nemali byť ako predtým

štvrtok, 5. marec 2020 10:54 | Autor: Marek Ďaďo

Mike Sullivan
Mike Sullivan | zdroj: TASR

Národná hokejová liga je prešpikovaná technológiami. Neustále pribúdajú výdobytky modernej doby, ktoré umožňujú skúmať rôzne situácie. Výnimkou nie sú ani sporné ofsajdy. Podľa najnovšieho hlasovania by sa však znenie tohto pravidla mohlo upraviť. 

Na stretnutí generálnych manažérov NHL sa odhlasovalo, že sa výboru ligy predloží návrh na úpravu znenia pravidla týkajúceho sa ofsajdu. To má v súčasnosti takú podobu, že v prípade prechodu hráča do pásma musí mať hokejista aspoň jednu nohu položenú na modrej čiare. 

Ako uvádza portál theScore, po novom by malo stačiť, keď bude mať hráč aspoň jednu korčuľu vo vzduchu nad modrou čiarou. Predišlo by sa tak mnohým sporným momentom, kedy si situácia vyžaduje preverenie videozáznamom, ktoré sa mnohokrát končí neuznaním vstreleného gólu. 

Manažéri veria, že skutočnosť, či má hráč nohu na ľade alebo vo vzduchu, by nemalo ovplyvňovať legitimitu prípadného vstreleného gólu. Kouči mali od sezóny 2015/2016 možnosť uplatniť trénerskú výzvu, počas ktorej sa posudzovali aj práve takéto situácie. Zavedenie tohto pravidla však prinieslo zdĺhavé minúty bez hokeja a vo všeobecnosti nepatrí medzi obľúbené riešenia.