Main Content

Zrušené MS alebo šampionát bez Slovenska? Koronavírus je problém

streda, 4. marec 2020 18:33 | Autor: Martin Gregor

slovenská hokejová reprezentácia
slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Koronavírus čoraz viac zasahuje do športových podujatí a reálne je dokonca aj to, že by mohol ovplyvniť organizáciu blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji 2020.

Ak sa situácia s koronavírusom neupokojí v hre sú dokonca dve alternatívy, ktoré by slovenských hokejových fanúšikov vôbec nepotešili. Prvou je úplne zrušenie podujatia, čo nedokázal vylúčiť ani šéf IIHF René Fasel.

,,Počkáme do 15. marca a uvidíme, ako sa bude dovtedy pandémia vyvíjať. Potom je možné, že budeme k tomu vedieť povedať viac,”  povedal prezident IIHF v rozhovore pre švajčiarsky denník Blick. Práve Švajčiarsko je krajinou, ktorá tohtoročné podujatie organizuje.

,,V súčasnosti je situácia veľmi nejasná a vyvíja sa každým dňom. Ak nepadne oficiálne rozhodnutie IIHF, sú akékoľvek úvahy predčasne,” komentoval túto tému tlačový hovorca českého hokeja Zdeněk Zikmund.

Miniturnaj bez Slovenska?

Druhou možnosťou, hoci zdôrazňujeme, že veľmi nereálnou, je organizácia podujatia za nižšieho počtu účastníkov. Napríklad len ôsmich namiesto klasickej šestnástky. V tom prípade by bola ohrozená účasť Slovenska, ktoré aktuálne nepatrí výkonnostne do prvej polovice. Formát s nižším počtom účastníkov by znížil celkové náklady na jeho organizáciu. Hralo by sa totiž menej zápasov a tým by pokladňa utrpela pri prázdnych tribúnach menej.

Svetový šampionát sa bude konať v mestách Lausanne a Zürich a je naplánovaný na 8. až 24. mája 2020. Jeho organizáciu ohrozuje v súvislosti s koronavírusom súčasne nariadenie švajčiarskej vlády, ktoré zakázalo akékoľvek podujatia s viac ako 1000 účastníkmi.

Dnes obavy IIHF o organizáciu podujatia potvrdil viceprezident fínskej hokejovej reprezentácie Kalervo Kummola, podľa ktorého je už nereálne, aby šampionát organizovala iná krajina.