Main Content

Chára odohral 1550. zápas, vyrovnal sa Delvecchiovi

streda, 4. marec 2020 09:08 | Autor: TASR

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

New York 4. marca (TASR) - Slovenský hokejový obranca Martin Marinčin si v noci na stredu pripísal v zámorskej NHL jednu asistenciu, jeho Toronto však prehralo na ľade San Jose 2:5. Marinčin vystrelil v 23. minúte od modrej čiary a puk po jeho strele dorazil do bránky Auston Matthews, ktorý svojím 46. gólom v sezóne vyrovnal na priebežných 1:1. Pre slovenského zadáka to bol štvrtý bod (1+3) v 24. zápase v tomto ročníku.

"Javorové listy" nezvládli v San Jose tretiu tretinu, ktorú prehrali 0:3 a nevyužili šancu zvýšiť náskok v Atlantickej divízii pred Floridou. Toronto je tretie o päť bodov pred Panthers. Dvomi gólmi sa na víťazstve Sharks podieľal Evander Kane, Antti Suomela a Stefan Noesen mali bilanciu 1+1. Marinčin bol na ľade 17 minút a 45 sekúnd, okrem asistencie mal mínusový bod a dve strely.

Montreal zvíťazil na ľade New Yorku Islanders 6:2. Zápas nedohral slovenský útočník v službách Canadiens Tomáš Tatar, ktorý v prvej tretine po zákroku domáceho Devona Toewsa tvrdo narazil ramenom na mantinel. V závere tretiny sa ešte vrátil na striedačku, ale v druhej dvadsaťminútovke už na nej nesedel. Dvadsaťdeväťročný krídelník odohral v zápase počas štyroch striedaní iba 2:45 minúty. Podľa zámorských médií utrpel zranenie v hornej časti tela. Podľa trénera "Habs" Claude Juliena by nemalo byť vážnejšie.

"Z hry sme ho stiahli z preventívnych dôvodov," povedal Julien o zranení Tatara. "Viac budeme vedieť zajtra. Nemyslím si, že to bude dlhodobé. Pre nás bolo dôležité, aby po tom menšom zranení ďalej nehral. Veríme, že na ďalší zápas bude pripravený," uviedol pre klubovú televíziu. Montreal získal s priamym súperom v boji o play off dôležité body, na postup ich stráca aktuálne sedem. Canadiens vyhrali prvú tretinu 3:0, v druhej zvýšil v oslabení Paul Byron. "Odohrali sme výborný zápas, bol to tímový výkon. Každý išiel naplno aj po tom, ako nám vypadol 'Tuna' (prezývka Tatara, pozn. red.), ktorý je pre nás veľmi dôležitý," zdôraznil Byron. Islanders prehrali štvrtýkrát za sebou. "Nemám slov, nečakal som takýto výkon," povedal tréner domácich Barry Trotz. Zápas po nepríjemnom incidente nedohral ani obranca Islanders Johnny Boychuk, ktorého v polovici záverečnej časti zasiahol nechtiac korčuľou do tváre Artturi Lehkonen.

Boston vedený kapitánom Zdenom Chárom uspel v šlágri Východnej konferencie na ľade Tampy Bay 2:1 a upevnil si pozíciu lídra Atlantickej divízie i celej NHL. Pred Lightning má už deväťbodový náskok. Fín Tuukka Rask predviedol v bránke Bruins 20 úspešných zákrokov, Slovák Jaroslav Halák sledoval duel zo striedačky. Chára odohral svoj 1550. zápas v základnej časti a v historických tabuľkách sa posunul na 15. miesto, keď vyrovnal zápis Alexa Delvecchia. Slovenský "obor" bol s časom 23:04 min druhým najvyťaženejším hráčom svojho tímu, podal obetavý výkon, keď zblokoval štyri strely súpera. V drese Lightning sa predstavil obranca Erik Černák, ktorý zaznamenal plusový bod, dve strely a tri "hity". Na ľade strávil 17 a pol minúty. "Rask bol dnes veľmi dobrý, ale to isté platí aj o Andrejovi Vasilevskom. Z môjho pohľadu sú to dvaja finalisti Vezinovej trofeje, tak sa to dalo čakať," povedal pre nhl.com tréner Bostonu Bruce Cassidy. O góly "medveďov" sa postarali Brad Marchand, ktorého štart bol pre chorobu neistý, a v jubilejnom 200. zápase sa presadil aj Jake DeBrusk.

Dallas v zostave s Andrejom Sekerom podľahol Edmontonu 1:2 po predĺžení. O triumfe Oilers rozhodol v presilovke Alex Chiasson a zariadil pre svoj tím tretie víťazstvo za sebou. Vynikajúci výkon podal v bránke Mikko Koskinen, ktorý zlikvidoval 42 striel Dallasu. "Bol neskutočný. Nepodali sme dnes najlepší výkon, ale on nás držal v hre od prvej tretiny až do konca," pochválil Fína útočník Ryan Nugent-Hopkins, ktorý oslávil svoj jubilejný 600. zápas gólom. Asistenciu pri jeho zásahu zaznamenal líder produktivity NHL Leon Draisaitl a pripísal si už 108. bod v sezóne. Sekera bol na ľade 16 minút a 6 sekúnd, z toho takmer tretinu v oslabení. Dallas v druhej tretine ubránil dlhú takmer trojminútovú presilovku Edmontonu, z toho 1:14 min o dvoch hráčov. "Chceli sme zabrániť najmä krížnym pasom na voľných hráčov. Tam je dôležité zostať vo svojej pozícii, aby ste mohli blokovať strely. Rátali sme aj s veľkými zákrokmi Antona Chudobina a podržal nás," povedal o úspešnom oslabení Sekera. Oba tímy si držia postupové pozície do play off.