Main Content

Slovenskí futbalsti spoznali mena súperov v Lige národov

utorok, 3. marec 2020 18:48 | Autor: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia
Slovenská futbalová reprezentácia | zdroj: TASR

Amsterdam 3. marca (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia sa v 2. skupine B-divízie Ligy národov 2020 stretne s Českom, Škótskom a Izraelom. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Amsterdame, pri ktorom Slovensko figurovalo v treťom výkonnostnom koši svojej divízie.

Bývalý holandský reprezentant Rafael van der Vaart prisúdil Slovákom z prvého koša reprízu derby s Čechmi, z druhého Škótov a zo štvrtého Izraelčanov. "Pre mňa to okorenilo Česko, takže to bude odveta za predchádzajúce súboje v Lige národov, kde sme prehrali oba zápasy. Je to čerešnička na torte, skupina je náročná, ale Slovensko má skúsenosť so všetkými troma súpermi. Asi mi to nebude nikto veriť, ale skupinu som uhádol do jedného, samozrejme, radšej by som to vymenil za postup na majstrovstvá Európy. Všetci súperi sú ťažkí, Česko nás dvakrát zdolalo, veríme, že dokážeme uspieť," povedal český tréner SR Pavel Hapal na oficiálnej stránke Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Ten v holandskej metropole zastupovali aj prezident Ján Kováčik, viceprezident pre reprezentácie Karol Belaník a generálny sekretár Peter Palenčík. "Myslím si, že to bude mať opäť náboj, máme Česku čo vracať. Určite to bude zaujímavé. Česko sa žrebovalo z prvého koša, ale dúfam, že tentoraz budeme úspešnejší a všetkých prekvapíme," dodal Kováčik.

Škótsko bolo protivníkom Slovenska v kvalifikácii svetového šampionátu 2018. "Poznáme ich, na jeseň 2016 sme doma vyhrali trojgólovým rozdielom, v Glasgowe sme nešťastne prehrali. Dostali sme zaujímavú, ťažkú skupinu. Tak ako v prvom ročníku Ligy národov, aj teraz sme dostali Česko. Minule sme proti našim bratom prehrali oba zápasy. Teraz im to môžeme odplatiť. Izrael je pre mňa neznámy. Máme svoju silu, v skupine sa pobijeme o čo najlepší výsledok," povedal kapitán Marek Hamšík na svojom oficiálnom webe.

Obhajcovia trofeje z Portugalska budú hrať v 3. skupine najsilnejšej A-divízie s Francúzskom, Švédskom a Chorvátskom. Portugalsko a Francúzsko si zmerajú sily aj v skupinovej časti tohtoročných majstrovstiev Európy. "Liga národov je zlepšenie v porovnaní s prípravnými duelmi. Odohrajú sa veľké zápasy, čaká na nás skvelá konkurencia v súťaži, ktorá bola veľmi zaujímavá v prvom ročníku," uviedol francúzsky tréner Didier Deschamps. V 1. skupine "áčka" na seba narazia Holandsko, Taliansko, Bosna a Hercegovina a Poľsko, v 2. Anglicko, Belgicko, Dánsko a Island, vo 4. Švajčiarsko, Španielsko, Ukrajina a Nemecko.

Zverenci Pavla Hapala boli pri žrebe v treťom koši B-divízie spoločne s Tureckom, Írskom a Severným Írskom. V prvom boli Česi, Rusi, Rakúšania a Walesania, v druhom víťazi C-divízie Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, vo štvrtom Bulharsko, Izrael, Maďarsko a Rumunsko. Víťazi B, C a D-divízie postúpia o úroveň vyššie, najhorší z A a B-divízie spadnú o poschodie nižšie, spomedzi štyroch najhorších z C-divízie zostúpia dvaja. Európska futbalová únia (UEFA) v porovnaní s prvou edíciou z roku 2018 zreorganizovala súťaž. Skupiny sa na najvyšších dvoch úrovniach rozšírili na štyri tímy, takže Slováci nevypadli ani po neúspechu v konkurencii Ukrajiny a Česka. Ešte pod trénerským vedením Jána Kozáka prehrali na Ukrajine 0:1 a doma s Českom 1:2. Už pod taktovkou Pavla Hapala zdolali doma Ukrajinu 4:1 a prehrali v Česku 0:1.

"Slovensko je nám súdené. Silný súper, derby, príde plný štadión, pre futbal je to len dobré. Ani proti Škótsku a Izraelu to nebude jednoduché. Ako nasadenému tímu nám však prináleží, aby sme obhájili našu pozíciu. Verím, že to zvládneme so cťou," povedal kouč ČR Jaroslav Šilhavý pre portál idnes.cz.

Elitná A-divízia sa rozšírila na šestnásť účastníkov, najhoršie tímy z jesene 2018 nezostúpili o úroveň nižšie, k pôvodnej dvanástke pribudli víťazi "béčka". Zväčšila sa aj B-divízia, v ktorej zostali mužstvá z druhých miest, nevypadli tretí vrátane Slovenska a pribudlo k nim osem najlepších z C-divízie. V nej zostali výbery z druhých a tretích miest, ktoré doplnili tímy z D-divízie, aby v nej bolo šestnásť účastníkov. V D-divízii zostalo len sedem najhorších tímov v rebríčku UEFA.

Počet duelov v skupinovej fáze (3. septembra až 17. novembra) sa zvýšil na 162 a na jeseň tohto roka odpadla možnosť odohrať prípravné zápasy. Z LN bude šanca postúpiť cez baráž na majstrovstvá sveta 2022 do Kataru. Slovensko zažije s bojom o postup cez baráž LN skúsenosť už v marci, keď zabojuje proti Írom v prvom súboji play off o EURO 2020 a v prípade úspechu sa stretne s úspešným z dua Severné Írsko - Bosna a Hercegovina. Baráž o MS 2022 cez LN už neponúkne štyri miestenky ako v prípade ME 2020, ale len dve. Dvaja najlepší z LN (podľa rebríčka LN), ktorí si nezaistia postup z riadnej kvalifikácie, sa pripoja k desiatke tímov z druhých miest kvalifikácie. Táto dvanástka vytvorí tri štvorčlenné skupiny, v ktorých sa systémom play off na jeden zápas rozhodne o troch účastníkoch šampionátu v Katare.

žreb Ligy národov 2020:

A-divízia:

1. skupina: Holandsko, Taliansko, Bosna a Hercegovina, Poľsko

2. skupina: Anglicko, Belgicko, Dánsko, Island

3. skupina: Portugalsko, Francúzsko, Švédsko, Chorvátsko

4. skupina: Švajčiarsko, Španielsko, Ukrajina, Nemecko

B-divízia:

1. skupina: Rakúsko, Nórsko, Severné Írsko, Rumunsko

2. skupina: Česko, Škótsko, SLOVENSKO, Izrael

3. skupina: Rusko, Srbsko, Turecko, Maďarsko

4. skupina: Wales, Fínsko, Írsko, Bulharsko

C-divízia:

1. skupina: Čierna Hora, Cyprus, Luxembursko, Azerbajdžan

2. skupina: Gruzínsko, Severné Macedónsko, Estónsko, Arménsko

3. skupina: Grécko, Kosovo, Slovinsko, Moldavsko

4. skupina: Albánsko, Bielorusko, Litva, Kazachstan

D-divízia:

1. skupina: Faerské ostrovy, Lotyšsko, Andorra, Malta

2. skupina: Gibraltár, Lichtenštajnsko, San Maríno