Main Content

Peťa, poď! Preskoč polená, čo ti hádžu pod lyže a bojuj o nesmrteľnosť

nedeľa, 1. marec 2020 13:15 | Autor: Filip Chudý

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Lyžiarska sezóna vrcholí, ale na našu smolu o niečo menej, než by mala. A hoci to Petre Vlhovej nevyhovuje, treba zaťať zuby a ukázať, kto je jednotkou!

Komentár Filipa Chudého

V polovici januára tohto roka sme napísali, že Petra Vlhová môže byť najlepšia lyžiarka sveta, len potrebuje začať jazdiť aj kĺzavé disciplíny. Našťastie, krátko na to v nich začala pretekať a ešte lepšou správou je to, že potvrdila, ba o čosi aj trochu prekonala naše očakávania. Ešte predtým, ako ich išla vôbec jazdiť, sme napísali, že má na to, aby hneď skončila v rýchlostných disciplínach minimálne na 10.-15. mieste. No toto sú jej „najhoršie“ výsledky, pretože vlastne sa okamžite zaradila do elitnej desiatky a už naozaj kúsok za „bedňu“.

To je iba potvrdenie toho, že slovenská lyžiarska hviezda naozaj môže byť aj v ére svojej rovesníčky Mikaely Shiffrinovej najlepšou na svete. Veľká škoda, že mala Liptáčka v úvode sezóny zdravotné problémy. Ak by totiž začala jazdiť takmer celý program od úvodu sezóny a nie iba od polovice, dnes je situácia v boji o veľký glóbus iná, hoc by sa Američanke aj nestala rodinná tragédia.

No známe okolnosti premiešali karty, pričom sa našej Petre otvorila cesta za najcennejšou lyžiarskou trofejou už v tejto sezóne. Lenže okolnosti z ostatných dní jej akoby hádzali polená pod lyže. A nemyslíme tým len jej problémy s kolenom.

Najprv zrušili podujatie v nemeckom Ofterschwangu, kde sa mal ísť slalom a obrovský slalom, teraz zas zrušili bez náhrady alpskú kombináciu v talianskom v La Thuile. Vôbec nebudeme preháňať ak povieme, že vo všetkých troch pretekoch by bola favoritkou číslo jeden Petra Vlhová. Samozrejme, mala by v každej súťaži ešte jednu či dve vážne konkurentky, ale sme presvedčení, že takto prišla Peťa o plus-mínus 250 bodov.

A hoci si uvedomujeme, že lyžiarska sezóna sa kráti, veď je už marec a finále Svetového pohára je naplánované v Cortine d´Ampezzo od 16. do 22. marca, ale jednu poznámku si neodpustíme. Ak by totiž bola Vlhová napr. Rakúšanka, môžeme si byť priam istí, že nejaké náhradné dejisko za Ofterschwang by sa našlo, lebo by to pretekárka z lyžiarskej veľmoci potrebovala…

Takto bude najbližší víkend voľný a pred finálovým podujatím SP sa pôjde už len vo švédskom Aare. Zostáva tak už len sedem pretekov (2 slalomy, 2 obrovské slalomy, 1 paralelný slalom, 1 zjazd a 1 super-G). To ale len za predpokladu, že sa už nič rušiť nebude.

Táto situácia nahráva Talianke Federice Brignoneovej. Pred Peťou má náskok 189 bodov, čo sú vlastne dve víťazstvá. Samozrejme, je tam ešte Shiffrinová, ktorá stráca na taliansku lyžiarku 153 bodov, ale je nejasné, či v tejto sezóne ešte bude pretekať. Navyše sa počas nej ukázalo, že v prípade psychickej nepohody sa vie vo výsledkoch aj poriadne prepadnúť (viď Courchevel).

Ak by sa išli tri čerstvo zrušené preteky, Vlhová by podľa nás v nich stiahla náskok Brignoneovej cca o 100 bodov, teda približne o polovicu, čím by pred koncom sezóny nastala úplne iná situácia. Takto to vychádza podľa odhadov tak, že ak Talianka neurobí vážnu chybu, čiže nejaký bodový výpadok vo svojej silnej disciplíne, malo by jej to tesne vyjsť na veľký krištáľový glóbus.

Naozaj obrovská škoda Vlhovej špicara v Crans Montane, čím „prišla“ o 120 bodov. Stovku za víťazstvo a jej aktuálne najväčšia súperka by mala o 20 menej, čiže rozdiel v celkovom poradí by bol len 69 bodov.

Ale nádej zomiera posledná. Teraz totiž bude pod tlakom Brignoneová, zvlášť v domácom prostredí vo finálovom kole SP. Peťa Vlhová už nemá čo stratiť, ale môže veľa získať. Držíme jej palce a zároveň veríme, že jedna z najvýznamnejších športových trofejí sveta v individuálnom športe, ktorá zaručuje lyžiarsku nesmrteľnosť, skončí na Slovensku.

A keby sa to nepodarilo už v tejto sezóne, v tej nasledujúcej by mala jazdiť všetko, pričom pri jej schopnostiach nepochybujeme o tom, že raz veľký krištáľový glóbus získa a vôbec to nemusí byť len raz. Kým je však šanca ešte v tejto sezóne, treba o ňu bojovať.Peťa, poď!