Main Content

Výhry tešia, prehry učia: Chelsea dostala nevyhnutnú lekciu (komentár)

streda, 26. február 2020 11:32 | Autor: Jakub Vaverka

Tammy Abraham
Tammy Abraham | zdroj: Instagram

To, že je Bayern Mníchov favoritom proti Chelsea vedeli všetci. Trojgólový triumf na Stamford Bridge v podaní bavorského veľkoklubu ale i tak mierne prekvapil. Londýnčania sa spočiatku držali, ale nakoniec lepšiemu súperovi podľahli.

Komentár Jakuba Vaverku

Hovorí sa, že nie je hanba prehrať s lepším. To si musia povedať aj hráči Chelsea, ktorí v prvom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov prehrali na vlastnom ihrisku rozdielom triedy 0:3. Snažili sa brániť gólového zabijaka Roberta Lewandowskeho a spočiatku sa im to aj darilo. Následne ale Poliak nahral na dva presné zásahy Gnabrymu a tretí sám pridal. V určitom ohľade to bolo až symbolické, práve takáto ofenzívna osobnosť súčasnému tímu The Blues chýba.

Keď už sa aj Modrí dostali do šancí, vylámali si zuby na vynikajúcom Manuelovi Neuerovi. Tu je ďalší veľký rozdiel medzi FCB a CFC. Brankárska istota. Caballero robil, čo mohol, ale predsa len je to veterán a čo sa deje s Kepom Arrizabalagom, to vie v tomto momente asi on len sám. Gólový útočník a istota medzi troma žrďami – dva z viacerých dôvodov, prečo Bayern porazil Chelsea.

Alphonso Davies
Alphonso Davies | zdroj: TASR

Tréner Modrých Frank Lampard povedal, že tento zápas je pre jeho zverencov a aj preňho dôležitým kontaktom s realitou a zároveň ukázaním toho, na akú úroveň sa chce Chelsea v dlhodobom horizonte dostať. Nie všetko totiž bolo zlé. The Blues sa nestiahli do defenzívneho bloku, chceli hrať futbal, za čo si zaslúžia absolutórium. Pre mnohých mladých futbalistov to ale bol prvý zápas takéhoto druhu a bolo to cítiť.

Zápasy v Lige majstrov totiž do určitej miery vyhráva aj skúsenosť a tá súčasnej Chelsea chýba. Veď naposledy, keď Modrí Champions League vyhrali, písal sa rok 2012 a aktuálny kouč Frank Lampard viedol tím do zápasu ako kapitán. Londýnsky celok je v prestavbe a i keď sa hýbe dopredu, musí si prejsť podobnými porážkami. 

Frank Lampard
Frank Lampard | zdroj: TASR

Niet pochýb o tom, že Mount, James, Abraham a ďalší sú zdravo nahnevaní a v odvete urobia všetko preto, aby futbalovému svetu ukázali, že majú kvalitu. O postupujúcom ďalej je prakticky rozhodnuté, ale dopredu nemožno nikoho odpísať a bude zaujímavé sledovať, čo The Blues v Mníchove vymyslia, aby tento dvojzápas prinajmenšom zdramatizovali.

Je teda na mieste napísať, že z dlhodobého hľadiska je táto prehra pre Chelsea vlastne víťazstvom, pretože nijakí šampióni sa nezrodili bez toho, že by neprekonali prekážky v podobe porážok. Modrí preto nemusia zúfať, čaká ich priaznivá budúcnosť. A Bayern? Bavori sú taktiež v určitej fáze prestavby, ale ukázali, že hráčsky materiál a mentálnu silu majú svetovú. Ak dokážu hrať tak, ako v Londýne, môže ich čakať ešte veľmi zaujímavý záver sezóny.