Main Content

Courtois už nie je slabina: Kritizovaný Belgičan je hráčom mesiaca

utorok, 11. február 2020 11:47 | Autor: Jakub Vaverka

Courtois, Real Madrid (Koláž)
Courtois, Real Madrid (Koláž) | zdroj: TASR

Thibaut Courtois sa stal najlepším hráčom španielskej La Ligy za mesiac január. Pre belgického brankára, ktorý v uplynulých mesiacoch musel prehltnúť viacero horkých piluliek, je toto ocenenie veľkým zadosťučinením.

Komentár Jakuba Vaverku

Médiá vrátane nášho portálu a taktiež konkrétne mňa Thibauta Courtoisa v dlhodobom horizonte kritizovali. Mohol si za to sám. Najprv si prakticky vytrucoval prestup z Chelsea do Realu Madrid, tým nepriamo zradil srdcia priaznivcov Atlética Madrid, kde pôsobil v minulosti. Následne prišli jeho nepresvedčivé výkony, prehry Bieleho Baletu, ktoré boli nevynútené a vnútroklubový súboj s uznávaným brankárom Keylorom Navasom.

Navas nakoniec odišiel do PSG a prišiel Areola, čím dalo vedenie Merengues jasne najavo, že jednotkou je Courtois. Najlepší brankár majstrovstiev sveta v roku 2018 ale stále ostával dlžný svojej povesti. Jedným zo zlomových bodov bol prípravný zápas v lete 2019, keď v Amerike Real prehral s Atléticom 3:7. 

Jednoducho, na Courtoisa sa to valilo zo všetkých strán a v ideálnej situácii nebol ani samotný Real Madrid. Júl je minulosťou, teraz tu máme február a situácia je diametrálne odlišná. Biely Balet je prvý v La Lige s trojbodovým náskokom pred Barcelonou a Belgičan je v tomto momente najlepším brankárom celej Primera División.

Real Madrid v 23 ligových zápasoch v tomto ročníku inkasoval 14 gólov, z toho Belgičan inkasoval v jedenástich prípadoch. To sú výborné štatistiky. Samotný Courtois v prebiehajúcom ročníku absolvoval 27 stretnutí vo všetkých súťažiach, pričom 14-krát si udržal čisté konto.

Dlhodobo kritizovaný brankár je na dobrej ceste, rovnako ako celý Real Madrid. V čase, kedy sa sezóna blíži do svojej rozhodujúcej fázy sa jedná o dôležité zistenia. Ak bude Courtois pokračovať v nastolenom trende, o niekoľko mesiacov môžeme o ňom hovoriť ako víťazovi Zamorovej trofeje pre najlepšieho gólmana v La Lige či dokonca o adeptovi na Jašinovu trofej pre najlepšieho brankára na svete. Avšak, nepredbiehajme, (nielen) futbalový život je vrtkavý.