Main Content

KOMENTÁR: Operácia Hertha: Najprv záchrana, potom Liga majstrov

pondelok, 10. február 2020 14:08 | Autor: Timotej Gašper

Jürgen Klinsmann
Jürgen Klinsmann | zdroj: TASR

Berlínsky futbal je na prahu veľkej revolúcie, no vedenie Herthy musí najprv vyriešiť existenčné otázky a až potom snívať o Lige majstrov. Inak povedané, nehovor hop, kým nepreskočíš.

Komentár Timoteja Gašpera

V januári minula Hertha Berlín na posily prekvapivo až 76 miliónov eur, čo je mimochodom rekord pre prestupovú zimu 2020. Ešte pred koncom kalendárneho roka sa klubu ujal skúsený Jurgen Klinsmann, ktorý nahradil dlhodobo slúžiaceho Pála Dardaia. Dá sa konštatovať, že revolúcia začala priamoúmerne s príchodom Klinsmanna do kabíny, keďže už po pár dňoch v službe oznámil niektorým hráčom, že klub s nimi na jar nepočíta. V skupine nepotrebných bol aj Ondrej Duda, ktorý túto situáciu vyriešil odchodom do Premier League. 

Krzysztof Piątek
Krzysztof Piątek | zdroj: Instagram

S príchodom hráčov ako Krzysztof Piatek, Matheus Cunha či Santiago Ascacíbar chceli berlínski vykročiť do druhej polovice sezóny s novou nádejou na zvrat zlej formy, ktorá činí len 6 výhier v 21 zápasoch. Pri posilách nehovoriac o Lucasovi Tousartovi z Lyonu, ktorý dohrá sezónu v Ligue 1. Nová tvár a predstavený projekt berlínskej Herthy sa na prvý pohľad zdá bez problémov a čo viac, v Nemecku je vo veľkom vítaný aj kvôli zvýšeniu konkurencie v lige a tlaku na Bayern Mníchov. Berlínčania však hovoria o veľkých cieľoch, pričom zostup im dýcha na krk. „Ak zostúpia, určite tam nepôjdem, nebudem hrať v nižšej lige,“ vyjadril sa ma margo aktuálneho formy svojho zamestnávateľa už spomínaný stredopoliar Lucas Tousart. 

Hertha teda plánuje veľké nové začiatky, no netreba zabúdať, že nemecký klub je stále na 14.mieste v tabuľke Bundesligy a na zostup stráca len 6 bodov. Len pre zaujímavosť, na miesta zaručujúce európske poháre je to strata 12 bodov, ktorá sa bude pri momentálnej forme a nálade v tíme doháňať veľmi ťažko. Jurgen Klinsmann je pri kormidle berlínskeho celku už viac ako 2 mesiace, počas ktorých už dokázal naznačiť svoju víziu a nazbierať zopár cenných výsledkov. Kým sa však BSC dokáže zoskupiť, nájsť rovnaký smer a biť sa o európske poháre, musia sa držať pri zemi a myslieť primárne na to, že najprv sa musia zachrániť, až potom snívať o Lige majstrov...