Main Content

(Ne)dôležitý triumf Slovákov: Vysvedčenie dostanú v máji

nedeľa, 9. február 2020 17:42 | Autor: Filip Chudý

Slovensko s trofejou z Kaufland Cupu
Slovensko s trofejou z Kaufland Cupu | zdroj: TASR

Až posledná previerka pred záverečnou prípravou na MS dopadla pre slovenskú reprezentáciu pozitívne. Vysvedčenie však bude vystavené až neskôr.

Komentár Filipa Chudého

Presne o tri mesiace (9. mája) začína pre slovenskú hokejovú reprezentáciu vrchol sezóny, ktorým je už tradične svetový šampionát. Do tohto termínu náš čakajú ešte aprílové prípravné stretnutia, ktoré sú však ovplyvnené play-off súbojmi v jednotlivých súťažiach. To znamená, že tréneri budú mať k dispozícii všetkých hráčov prakticky až na MS. Aj z toho pohľadu mali tri sezónne prípravné turnaje svoju dôležitosť.

Výsledky na Nemeckom a (po starom) Švajčiarskom pohári nedodali hokejovým fanúšikom pod Tatrami veľa optimizmu, veď na oboch skončili slovenskí reprezentanti poslední. Dvakrát Švajčiarsko a „olympijské“ Rusko, raz Nemecko a Nórsko, to je menoslov krajín, ktoré boli v konečných poradiach daných turnajov nad nami. Ak by sa podobný výsledkový prepadák zrodil aj v Poprade na „Slovenskom pohári“, prinajlepšom by to nebola dobrá vizitka.

Aktuálny šéf nášho hokeja Miroslav Šatan sa už minulý rok nechal počuť, že doma budú chcieť uspieť, preto postavia najsilnejší možný tím. Teraz po turnaji nezakrýval, že hádam triumf na domácom turnaji pomôže minimálne atmosfére okolo národného mužstva.

Spomínané dve posledné miesta totiž logicky (diplomaticky povedané) nevyvolali pozitívne reakcie hokejovej verejnosti. A hoci niektorí chválili „nároďák“ za hru, tu treba poznamenať, že neraz prehnane a pomaly okato nasilu, posledné miesto vždy povie viac ako slová. V profesionálnom športe rozhodujú výsledky, nie pocit z hry. Pokiaľ chcete vyzdvihovať estetickosť videného na ľade, pozerajte krasokorčuľovanie. Len pripomíname, že aj to je po zmene pravidiel už viac o športových výkonoch ako kráse.

Príprava však aj tak nie je mimoriadne dôležitá. Toto totiž nie je futbal, kde aj prípravné zápasy sa rátajú do svetového rebríčka, ktorý zas ovplyvňuje nasadzovanie do košov. Preto ako sme nehanili po posledných miestach, nebudeme vychvaľovať ani po obhajobe domácej trofeje. Veď to ani nič negarantuje. Viď minulý rok, keď sme následne neuspeli na tom podstatnom domácom turnaji.

Navyše vyhrať v tejto konkurencii pred domácimi fanúšikmi a pri prispôsobenom poradí duelov bola vlastne povinnosť. Bielorusko je nováčikom MS, pričom naň postúpilo iba o bod pred Kórejskou republikou. Ruský výber zas nemôžeme označiť ani za béčko tejto hokejovej veľmoci. Bližšie má k písmenu, akým sa začína označenie tohto výberu. Na ceste do štvrťfinále MS nás budú čakať ťažší súperi a hlavne na psychiku iná situácia.

Vysvedčenie za túto reprezentačnú sezónu bude Slovákom vystavené až v máji. Ak nepostúpime do štvrťfinále, bude to neúspech. Kvalitou totiž patríme do lepšej polovice MS. Úspechom by bol až postup zo štvrťfinále. Ale od toho sme ešte ďaleko.

Nie je dôležité, že sme v Nemecku a vo Švajčiarsku boli poslední, ani to, že doma sme boli prví. Dôležité bude to, aby sme o tri mesiace porazili Dánsko, potom Veľkú Britániu a Bielorusko. Následne minimálne potrápili Švédsko s Českom a proti Nemcom si to po roku opäť nepokazili. Naháňať totiž štvrťfinále proti Kanade na záver skupiny sa nemusí vyplatiť. Vtedy naháňajme skôr len vyššie ako štvrté miesto v skupine.