Main Content

Unáhlené prestupy môžu uškodiť, hádam sa to veľkým slovenským talentom nestane

nedeľa, 2. február 2020 17:06 | Autor: Filip Chudý

Róbert Boženík a Ivan Mesík
Róbert Boženík a Ivan Mesík | zdroj: TASR

Viacero slovenských reprezentantov menilo dres, my sme pozreli na tie, v ktorých figurovali veľké slovenské talenty. Naozaj zvolili dobre?

Komentár Filipa Chudého

Zimné prestupové obdobie má za sebou najpernejší týždeň. Končilo sa totiž vo viacerých ligách, čiže z tohto hľadiska sa kluby dostali pod časový tlak a už „museli“ nakupovať, pokiaľ teda chceli. Aj preto sme v ostatných dňoch zaznamenali najviac prestupov slovenských futbalistov. A hoci dres menili aj Róbert Mak, Lukáš Haraslín, Roman Procházka a ďalší poprední slovenskí futbalisti, pristavíme sa pri najmladších, ktorí si meno ešte len budujú.

Najsledovanejším prestupom tejto zimy sa zo slovenského pohľadu stal jednoznačne transfer Róberta Boženíka. Prepieral sa v médiách tak razantne, akoby išlo o najväčšiu hviezdu nášho futbalu a hráč mal už vo svojej brandži také postavenie, ako v národe ďalší známy rodák z Terchovej Juraj Jánošík. Boženík však futbalovou hviezdou ešte ani zďaleka nie je, len mu držíme palce, aby ňou bol.

Prestupový hurhaj okolo neho bol až zbytočne nafúknutý. Ak by sme sa totiž pozreli na jeho štatistiky, čo je pri útočníkoch vlastne najdôležitejšie, potom bol len priemerným ligovým útočníkom. Prinajlepšom lepší priemer, ale nič viac. Za rok 2019 dal vo Fortuna lige len 6 gólov v 30 zápasov, ktoré väčšinou hrával celé.

Oveľa lepšie čísla mal v reprezentácii (8/4), čo mu vlastne vydláždilo cestu za zaujímavým prestupom. Nebyť národného tímu, nikto po ňom neštekne, resp. záujem by prejavili len menšie kluby. Treba však uznať, že Boženík v najcennejšom drese zaujal. A viac ako gólmi možno aj pracovitosťou. Ak by nechal každý náš reprezentant na ihrisku všetko ako on, dnes sme už stopercentne na Eure a nie v baráži. Ale to je na iný príbeh…

Boženík ten svoj bude písať vo Feyenoorde Rotterdam, čo je zo všetkých transferových možností asi najideálnejšie riešenie. Treba však povedať, že tam nič nedostane zadarmo a už nech teraz zabudne, že nad ním budú tak dlho držať ochrannú ruku ako v MŠK Žilina. Ak zopakuje strelecké suchoty aké mal v roku 2019 v žilinských farbách, potom môže počítať skôr s lavičkou a tribúnou, pretože hneď na jeho miesto budú ďalší kandidáti. Kým pod Dubňom s ním mali ako s odchovancom trpezlivosť, teraz je už legionár, od ktorého sa očakávajú konštantné výkony.

A hoci by 20-ročnému Boženíkovi v hernom vývoji určite neuškodilo, keby v žilinskom drese ešte nejaký čas zotrval, bol to iný prestup z ostatných dní, pri ktorom ste si museli povedať „kam sa ten chalan ponáhľa?“. Fortuna ligu totiž opustil aj len 18-ročný stopér Ivan Mesík, ktorý Spartak Trnava vymenil za dánsky FC Nordsjaelland.

V minulej sezóne ešte len člen trnavského dorastu dostal na jeseň veľkú príležitosť v seniorskom tíme. V Spartaku ho stavali do základnej zostavy pravidelne, hoci jeho výkony boli kolísavé. Herná prax mu otvorila dvere do reprezentačnej 21-ky, pričom on vekovo spadá ešte do 19-ky. Je jeden z minima vekom ešte dorastencov, ktorí v tomto ročníku Fortuna ligu dostali takúto šancu. Druhým je žilinský Ján Bernát, ostatní nehrali celú jeseň.

Pre hráča v jeho veku je herná prax v seniorskom tíme a navyše rangu Spartaka Trnava darom z nebies, pričom si dovolíme tvrdiť, že by ju mal naďalej. Preto sa trochu rozum zastavuje nad tým, že už teraz odchádza preč. Agentúra hráča to zdôvodňuje, že Nordsjaelland pracuje s mladými futbalistami, dáva im šancu, je to príležitosť na posun atď. Tu sa však žiada pripojiť starú slovenskú múdrosť - „keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú“.

Dostane Mesík už v najbližšom čase v dánskej lige taký priestor ako v slovenskej? Bude s ním mať Nordsjaelland pri slabších výkonoch a kiksoch takú trpezlivosť ako Trnava? Bude mať po prestupe fazónu pre 21-ku? Príde naozaj k rozvoju hráča? Verme, že všetky odpovede budú áno, čo by bol ideálny scenár, no skôr očakávame aj zopár nie.

Takéto unáhlené prestupy môžu skôr hráčovi ublížiť. Slovenská liga je veľmi dobrá na rozvoj mladých futbalistov a aj z nej sa dá prestupovať do veľkého futbalu. Áno, časom by sa mal každý ambiciózny futbalista aspoň pokúsiť o legionársky chlebík, nie však za každú cenu. V žiadnom prípade sa však netreba naháňať za odchodom. Držíme našim hráčom palce, aby im ich prestupy pomohli a nie naopak.