Main Content

Rišo, chápeme ťa, ale nie sme všetci rovnakí: Prečo Pánik nekomunikuje

sobota, 8. február 2020 08:00 | Autor: Jakub Vaverka

Richard Pánik
Richard Pánik | zdroj: TASR

Slovenský útočník Richard Pánik hrá v prebiehajúcom ročníku NHL za Washington Capitals po boku Alexandra Ovečkina či Jevgenija Kuznetsova. V našich končinách ale o martinskom rodákovi počuť o niečo menej ako o jeho krajanoch.

Dôvod je prostý – rodák z mesta Martin so slovenskými médiami nekomunikuje. Richard Pánik neposkytuje slovenským médiám rozhovory. Pozor, ešte predtým ako si začnete myslieť, že je arogantný, namyslený a neochotný, je potrebné si uvedomiť niekoľko skutočností. Sami sme ho počas jeho kariéry v zámorskej NHL niekoľkokrát spovedali.

Nebol problém sa s ním spojiť či už bol hráčom Tampy Bay Lightning, Toronta Maple Leafs či Chicaga Blackhawks. Vždy sa s ním dalo dobre porozprávať a nevyhýbal sa odpovediam ani na nepríjemnejšie otázky. To môžu potvrdiť aj naši kolegovia z ostatných webov či denníkov. O tom nepochybujeme. Avšak počas angažmánu niekdajšieho hráča bývalého MHC Martin či HC Třinec v americkej Arizone prišlo k zlomu.

Richard Pánik
Richard Pánik | zdroj: TASR

Písal sa rok 2018. V apríli a v septembri tohto roku médiá nielen v zámorí, ale aj na Slovensku či v Česku písali o Richardovi Pánikovi ako sa dostal do potýčky v bare, pričom v hre mal byť aj alkohol. Bolo to naozaj až-až. K tomu svedectvá rôznych prítomných osôb a celkový tlak verejnosti. Jednoducho, tieto momenty boli nafúknuté.

Už asi chápete. Po tom, čo Martinčana „usvedčili“ z toho, že si vyhodil z kopýtka a vykreslili ho ako hráča, ktorý nezvláda svoju slávu a nepripravuje sa svedomito, si Pánik jednoducho povedal, že stačilo. Richard prestal slovenským médiám poskytovať rozhovory. Keď teraz pri písaní tohto textu listujeme tým, čo sa vtedy o ňom napísalo – ani sa nečudujeme. 

Richard Pánik
Richard Pánik | zdroj: TASR

Nevieme, aké okolnosti Pánika vtedy viedli k tomu, že si vyrazil do baru. Áno, profesionál by si mal na podobné udalosti dať pozor. Avšak, to čo z toho napokon bolo, bolo vyslovene prehnané a narušilo dovtedajší mediálny obraz o jednom z najlepších slovenských hokejistov posledných rokov.

Všimli sme si, že Rišo Pánik nekomunikuje a je to stále aktuálny stav. Akceptujeme to, ale je to škoda, pretože aj napriek množstvu bulvárnych plátkov existuje niekoľko webov či denníkov, ktoré sa snažia svojim čitateľom poskytnúť každodenné čerstvé informácie, ktoré inde nenájdu. Nie je to len o senzáciách. 

Práve honba po senzáciách ale spôsobila, že útočník Washingtonu Capitals, ktorý sa denne stretáva s Ovečkinom, Carlsonom, Oshiem, Kuznetstovom či Backstromom, neposkytuje svoje stanoviská a zaujímavosti zo zákulisia jednej z najlepších športových organizácií v USA. Je to škoda.

Ale tento prípad môže byť mementom do budúcnosti. Jednak pre médiá naprieč celým žurnalistickým spektrom, aby prejavili o niečo viac úcty k tomu málu športovcov, ktorých máme v špičkových kluboch a sčasti aj samotným hráčom, ktorí možno mohli rozlíšiť medzi serióznou a bulvárnou novinárčinou. I keď, nie vždy je to jednoduché.