Main Content

Výhry nie sú všetko: Florbalisti z Pobrežia Slonoviny ukazujú krásu športu

nedeľa, 2. február 2020 15:28 | Autor: Jakub Vaverka

Florbalisti Pobrežia Slonoviny
Florbalisti Pobrežia Slonoviny | zdroj: Facebook Slovak Floorball

Tento týždeň v Poprade prebehol jeden z kvalifikačných turnajov na majstrovstvá sveta vo Fínsku. V čase, keď vzniká tento text, Slováci už majú postup istý. Avšak, nie o našich chlapcoch bude reč. Pozornosť si totiž vyslúžili florbalisti z Pobrežia Slonoviny.

Na úvod v krátkosti o slovenskom tíme. Naši chlapci postupne porazili Maďarsko 14:3, Taliansko 19:1 a Nórsko 5:1, čím si zabezpečili postup na MS do Helsiniek. Stretnutie so Švajčiarskom sa hralo v čase vznikania tohto textu. Základom ale bolo naplniť cieľ, ktorým bol postup na svetový šampionát.

A teraz už k reprezentantom z Pobrežia Slonoviny. Do Popradu pricestovali medzi prvými a stali sa prvou africkou reprezentáciou, ktorá si zahrala kvalifikáciu na majstrovstvá sveta. Vzhľadom na to, že viacerí hráči mali finančné problémy a komplikácie s udelením víz, Pobrežie Slonoviny nakoniec prišlo v zostave šiestich mužov. 

Aby títo Afričania nastúpili do zápasu aspoň siedmi, prezident tamojšieho zväzu Marcel Wadja sa postavil do bránkoviska. Keďže však nebol registrovaný ako hráč, federácia IFF sa rozhodla výsledky Pobrežia Slonoviny anulovať.

Pobrežie Slonoviny postupne prehralo so Švajčiarskom 0:51, s Belgickom 1:19, s Ruskom 0:42 a Talianskom 2:25. Áno, výsledky, ktoré ani rozum neberie. Ale kto turnaj sledoval, dosvedčí, že Afričania si ho užili z plných dúškov, tešila ich každá podarená prihrávka, akcia či gól. 

Ukázali, že keď ich šance na postup boli prakticky od prvého hvizdu rozhodcu nulové, dali do hry srdiečko a opäť raz donútili ľudí premýšľať o skutočnej podstate športu. Tou je totiž radosť, pretože v tomto prípade rozhodne nemôžeme hovoriť o získaných financiách alebo inom prospechu.

Každopádne, klobúk dole chalani z Pobrežia Slonoviny, za nasadenie aj za odvahu!