Main Content

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL

pondelok, 28. november 2011 13:41 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL
KOMENTÁR: ČO NÁM FUTBALOVÝ TÝŽDEŇ DAL | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto ilustračné

Práve skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.


Štadióny sa nám až do jari vyprázdnili...

Nikto nevie ako

Tak a máme tu zimnú prestávku v Corgoň lige. Počas 135 dní trvajúcej jesennej časti každý odohral 18 zápasov. A už aj všetkých 12 účastníkov pochopilo, že je konec a na jeseň žiadne body navyše nepridajú, pretože už sa to nedá a nedá. Teraz majú 91 dní na to, aby sa pripravili na rozhodujúcu jarnú časť. Počas týchto takmer 3 mesiacov budú všade hľadať nový použiteľný matroš a zrejme sa bude pašovať aj z cudziny. Tí, ktorí nebudú mať na podplatenie colníkov (rozumej manažérov) si vymenia tovar v rámci domáceho obchodu, čiže odchodu a príchodu hráčov. Niekde toho bude viac a niekde pomenej. Niektorí budú musieť hľadať aj nového trénerka, iní zase budú musieť popremýšľať či im súčasný trénerko vyhovuje. Pretože začalo najlepšie obdobie pre naše kluby na zmeny. Počas neho sa vždy na všetko skoro zabudne. A ako vlastne skončila jeseň? Tak Žilina ani nevie ako je nakoniec prvá. Slovan nevie ako môže strácať iba jeden bod. Trnava nevie ako to na konci pokazila a prečo nezimuje prvá. Senica nevie ako mohla nazbierať rovnaký počet bodov ako pred rokom. Zlaté Moravce nevedia ako môžu byť s takým kádrom tak hore. Ružomberok nevie ako mohol mať také šťastie na body po nekoncepčnej výmene trénera. Nitra nevie ako mohla až 10 krát remizovať. Banská Bystrica nevie prečo je tak nízko. Trenčín nevie prečo ani raz vonku nevyhral. Košice nevedia prebudiť svojich hráčov zo spánku. Prešov nevie ako ďalej. No a Dunajská Streda nevie nič, ani remizovať. Tak a teraz máte všetci čas na to, aby ste vedeli na jar ako na to.

Turnaj snov

V roku 2014 budú MS vo futbale v Brazílii. Každý futbalista si chce aspoň raz zahrať na MS. A Brazília je motivácia navyše, pretože tam je futbal náboženstvo a každý chce zažiť takú nezabudnuteľnú atmosféru. Z 208 krajín bude iba 32 vyvolených. Každý dostane šancu pobiť sa o svoj sen. Aj tí najhorší z najhorších dostali šancu. Turnaj prvej fázy kvalifikácie zóny OFC priniesol konfrontáciu Cookových ostrovov (196.miesto), Tongy (202. miesto), Americkej Samoy a domácej Samoy. Obe Samoy sa bez bodu delia o posledné miesto rebríčku FIFA na 204. mieste spoločne s ďalšími 3 reprezentáciami. Turnaj začal šokujúco. Americká Samoa dosiahla po 30 prehrách svoje prvé víťazstvo v histórií, zdolala Tongu 2:1. Bol to pre nich šťastný 13. zápas v kvalifikácií MS. Dosiahli v ňom presne toľko gólov, koľko ich dali dovtedy, čiže 2. Nikoho vtedy ani nezaujímalo, že gól od Tongy bol ich 130 inkasovaný čo dávalo priemer 10 na zápas v kvalifikáciách. Aj na tomto príklade vidieť, že už slabého súpera vo svete niet. Veď už aj najslabší konečne vyhral. Turnaj sa ani lepšie vyvinúť nemohol. V poslednom zápase sa v priamom súboji o postup uskutočnilo veľké derby malých štátov so spoločnou minulosťou. Ľudia prestali na chvíľu oberať banány,  loviť ryby, chovať ošípané a ťažiť drevo čo sú bežné veci ich života. Proste čas sa zastavil len pre tých 90 minút boja o postup ďalej. Americká Samoa musela vyhrať. Keď sa už blížil záver a stále bolo 0:0 vrhla všetko do útoku. To domáca Samoa využila a Silao Malo strelil veľký gól v 90. minúte. Ďalej teda postúpila Samoa, ale čo je dôležité, vyhral to futbal a nadšenie všetkých zúčastnených, pre ktorých bol toto ich turnaj snov. Mimochodom ďalšími súpermi Samoy budú Nová Kaledónia, Vanuatu a Tahiti.

Zhrnutie v zhrnutí

V Anglicku takmer všetci z vrchu remizovali. V Španielsku bol v sobotu doslova deň Madridu. Všetky 3 najlepšie mužstvá Primera Division hrali totiž v hlavnom meste. Najprv Valencia vyhrala na pôde Raya Vallecana 2:1. Potom vo veľkom madridskom derby porazil Real Atletico 4:1 a ako bonbónik navyše mu jeho nepísaná farma Getafe porazila Barcelonu 1:0. V Taliansku to bolo kolo bez prekvapení. Naopak v Nemecku prehral Bayern a Mníchovčania sa prepadli až na 3. miesto. Zmenu na čele hlási aj Francúzsko, najvyššie sa momentálne vyhrieva Montpellier. A nielen u nás sa vybrali mužstvá na zimný spánok.
 

Odporúčané články