Main Content

Extraliga juniorov: Zvláštne pravidlá a možnosť vyhrať ligu, i keď v nej nehráte

sobota, 1. február 2020 09:30 | Autor: Jakub Vaverka

hokej ilustračný
hokej ilustračný | zdroj: © TASR

Vo svete platí, že juniorský hokej je po výkonnostnej stráne jedným z hokejových vrcholov. Hrá sa totiž do tela, rýchlo, dynamicky a nie je núdza o množstvo gólov. Predovšetkým v zámorí je juniorka veľmi populárna. Na Slovensku juniorská súťaž nemá na ružiach ustlané.

Tretieho novembra sa skončila prvá časť základnej časti slovenskej najvyššej juniorskej súťaže. Desaťčlenný pelotón sa rozdelil na dve časti. Prvá šestka sa odpojila, pričom kluby v tejto skupine mali už viac ako mesiac pred Vianocami istotu vyraďovacích bojov, ktoré začnú na jar.

Zvyšné štyri celky doplnili najlepšie dva kluby dovtedajšieho priebehu druhej najvyššej juniorskej súťaže (prvej ligy) a vytvorili druhú šesticu. Z desiatich extraligových klubov sa teda akoby stalo dvanásť. Prvú šestku si teraz môžeme odmyslieť, tá hrala takpovediac iba o umiestnenie pred play-off a výhodu domáceho prostredia.

Druhá šestica hrá o posledné dve miestenky do vyraďovacích bojov, pričom kluby na deviatom, desiatom, jedenástom a dvanástom mieste následne vytvorí štvoricu, z ktorej vzídu dva kluby, ktoré v najvyššej súťaži budúci rok figurovať nebudú. Na prvý pohľad sa to môže zdať kostrbaté, ale keď si to prečítate dvakrát a pomaly, s určitosťou vám to dá zmysel.

Čo to v praxi znamená? Že Extraligu juniorov za istých okolností mohol v tomto ročníku vyhrať klub, ktorý v nej od prvého kola ani nehral. Samozrejme, šanca, že jeden z dvojice prvoligistov prenikne do play-off je štatisticky aj prakticky málo reálna, ale stať sa to mohlo. Vznikol by tým zaujímavý precedens, s ktorým ligové vedenie zrejme ani nerátalo.

Problematickejšie sú hráčske presuny medzi spolupracujúcimi klubmi. Ako píšeme vyššie, liga sa do tretieho novembra hrala tradičným spôsobom a následne bola utvorená prvá šestka. O posledné miesto v TOP 6 hrali v tomto ročníku Martin a Zvolen. Zvolenčania na „win or die game“ proti Martinu využili služby troch Žilinčanov a brankára zo Spišskej Novej Vsi. Uspeli a zabezpečili si postup do play-off.

V nadstavbe Zvolen v šestnástich zápasoch nazbieral doposiaľ jeden bod. JEDEN BOD, áno. Treba si uvedomiť aj to, že Zvolenčania nastupujú často na dve formácie kvôli nedostatku hráčov. A druhú šesticu k dnešnému dňu vedie Žilina (aj so spomínanou trojicou, ktorá pomohla Zvolenu), plus v žlto-zelených farbách nastupujú aktuálne aj dvaja Zvolenčania. Momentálne to vyzerá, že play-off si okrem Trenčína, Popradu, Nitry, Banskej Bystrice, Košíc a Zvolena zahrajú ešte Žilina a Bratislava.

Čierny Peter tak opäť (pravdepodobne) ostane v rukách hokejistov Martina, ktorí sa tak stanú doslova prvotriednymi obeťami súčasného systému. Čo je ale podstatou problému? Fakt, že presuny medzi klubmi sú povolené oveľa dlhšie ako by byť mali, pričom súčasný formát podporuje machinácie medzi jednotlivými klubmi formou „pomôžem ti a pomôžeš mne“.

Nie je to vina klubov, využívajú systém, ktorý má vágne nastavené pravidlá. Toto je skôr otázka na Slovenský zväz ľadového hokeja. To, ako je súťaž nastavená teraz, akurát berie motiváciu mladým hokejistom, ktorí by mali byť v juniorskom veku takpovediac plní ideálov.