Main Content

VV SZĽH hodnotil reprezezentáciu do 20 rokov,vybrali negatíva aj pozitíva

piatok, 24. január 2020 15:13 | Autor: TASR

Miroslav Šatan
Miroslav Šatan | zdroj: TASR

Bratislava 24. januára (TASR) – Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) sa na svojom štvrtkovom zasadnutí zaoberal hodnotením uplynulých majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov, podporou talentovanej mládeže v našich seniorských ligách, infraštruktúrou aj ďalšími témami.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Róbert Petrovický predložil pred Výkonným výborom SZĽH hodnotiacu správu. "Prebrali sme každý zápas, vybrali sme negatíva aj pozitíva. Prebehla diskusia a spoločne sme prebrali ďalší postup, čo môžeme spraviť pre hráčov do budúcnosti aby sa celková situácia zlepšila," zhodnotil tréner Petrovický. Po jedenástich sezónach totiž "dvadsiatka" neabsolvovala prípravu formou centralizovanej prípravy hráčov do 20 rokov. Jednotliví hráči boli nasadzovaní v extraligových aj prvoligových kluboch a s reprezentáciou odohrali prípravné turnaje a zápasy. "Je správne, že projekt sa presunul na reprezentáciu do 18 rokov. Pre dvadsiatku je dôležité, že dostávali priestor v seniorských ligách. Verím tomu, že časom sa to nasadzovanie upraví tak, aby hráči mali zápasov v nohách viac, budú lepšie pripravení, budú lepšie reagovať na situácie tým, že budú medzi staršími hráčmi, lebo to ich naučí viac," citoval portál hockeyslovakia.sk hodnotenie trénera reprezentácie do 20 rokov, na ktorého nadviazal prezident SZĽH Miroslav Šatan: "Projekt dvadsiatky mal svoje limity a bol by krok späť ho vrátiť. Pre mladých hráčov nad 18 rokov je cesta hrať seniorský hokej čo najskôr, pretože juniorská liga ich nikdy nepripraví na to, aby mohli hrať na svetovej úrovni proti krajinám, ktoré majú celé mužstvá draftované do NHL."

Výkonný výbor prediskutoval aj situáciu okolo nasadzovania juniorských hráčov do seniorských tímov a zhodnotil materiálnu podporu pre jednotlivé kluby. V extralige splnili štyri kluby kritéria, ktoré sú súčasťou zmluvy a dostanú dohodnutú odmenu za nasadzovanie mladých hráčov. „Naša spokojnosť je len čiastočná. Do extraligovej súťaže zasiahlo 27 hráčov vo veku do 20 rokov, z toho štatistiky, ktoré by sme minimálne chceli, aby hráči v zápase dosahovali, spĺňalo iba 11 hráčov. Je to ešte len prvý rok, kedy takýto systém funguje. Má to potenciál rastu ale ja na to potrebná súčinnosť zo strany klubov a trénerov," uviedol Šatan.

V Slovenskej hokejovej lige splnili podmienky všetky kluby, to znamená, že všetky kluby nasadzujú aspoň dvoch hráčov do 20 rokov a aspoň päť hráčov do 23 rokov. Výnimku tvorí Bratislava Capitals, ktorý limit tesne nesplnil. V druhej lige musia nastupovať aspoň traja hráči do 23 rokov na zápas. Limit medzi klubmi nesplnila iba HKM Rimavská Sobota. Výkonný výbor naopak vyzdvihol HK 91 Senica a MŠK Púchov, za ktorých nastupuje v priemere viac ako desať hráčov do 23 rokov na zápas. Za HC Prievidza a HK Brezno nastupuje v priemer 9,4 hráčov na zápas.

Výkonný výbor na svojom zasadnutí schválil dotáciu na obnovu hokejovej infraštruktúry ôsmim mestám v celkovej hodnote 1 300 000 eur. Schválil tiež ďalšie štyri mestá, v ktorých vyrastie malá 40-metrová ľadová plocha. K pôvodným deviatim (Tvrdošín, Hriňová, Nová Ľubovňa, Bytča, Hanušovce nad Topľou, Teplička nad Váhom, Šoporňa, Vrútky a Stupava) sa teraz pridajú aj Lipany, Galanta, Hurbanovo a Vráble. Všetky tieto mestá sa navyše zaviazali do dvoch rokov prekryť plochu strechou.

Výkonný výbor v závere tiež schváli nového člena SZĽH, ktorým sa stal HK Spartak Dubnica nad Váhom.