Main Content

Roger Federer postúpil cez Ferrera do finále ATP Finals

sobota, 26. november 2011 18:29 | Autor: TASR

Roger Federer postúpil cez Ferrera do finále ATP Finals
Roger Federer postúpil cez Ferrera do finále ATP Finals | zdroj: SITA

Švajčiarsky tenista Roger Federer siedmy raz postúpil do zápasu o titul na koncoročnom "výberovom" šampionáte, zahrá si jubilejné 100. finále vo svojej kariére.

V úvodnom sobotňajšom semifinále dvojhry na ATP World Tour Finals v Londýne (20. - 27. novembra, dotácia 5,07 milióna libier, tvrdý povrch v hale O2 Arena) zdolal Španiela Davida Ferrera za 86 minút 7:5, 6:3. Tridsaťročný bazilejský rodák Federer bude bojovať o trofej s úspešným zo zápasu Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) - Tomáš Berdych (ČR-7), ktorý sa nezačne pred 21.00 h SEČ. Švajčiar má s Francúzom skóre 7:3 vrátane triumfu 6:2, 2:6, 6:4 z ouvertúry celého šampionátu. Hrali by tretiu nedeľu v rade: vo finále parížskeho halového turnaja Masters 1000 zvíťazil Federer 6:1, 7:6 (3). S Čechom má držiteľ 16 grandslamových trofejí bilanciu 10:4 (zároveň však 2:3 z ostatných piatich duelov), nedávno ho vo francúzskej metropole prekonal v semifinále 6:4, 6:3. "Samozrejme, som rád, že som opäť zahral takto dobre. Menej ani nemohlo stačiť, pretože David má za sebou úžasnú sezónu a porovnateľne vydarený turnaj. Navyše, budúci týždeň ešte môže získať Davisov pohár a prajem mu v tom finále úspech," skonštatoval Federer.

Federer zvýšil v štatistike proti finalistovi tohto podujatia zo sezóny 2007 Ferrerovi už na 12:0 (na sety 25:3).


Federer prehral vo finále šampionátu len raz

Vlani ho na tomto turnaji zdolal v základnej skupine 6:1, 6:4. Pred štyrmi rokmi v stretnutí o titul na tzv. Masters - vtedy sa ešte hralo v čínskom Šanghaji - triumfoval jasne 6:2, 6:3, 6:2. Švajčiar ťahal za kratší koniec vo finále na šampionáte iba raz, v roku 2005 podľahol Argentínčanovi Davidovi Nalbandianovi z náskoku 2:0 na sety. Vlani si poradil so Španielom Rafaelom Nadalom 6:3, 3:6, 6:1. Pre šampióna nezdolaného v skupine je pripravených 1500 bodov a šek na 1,63 milióna USD. Niekdajší líder renkingu Federer sa bez ohľadu na výsledok finále posunie zo 4. na 3. pozíciu vo svetovom rebríčku pred Brita Andyho Murrayho. V Top 3 ukončí deviatu sezónu bez prerušenia.


Pre Rogera to bude finále číslo 100

Jubilejný desiaty raz medzi elitou hrajúci Federer dosiahol v sobotu niekoľko míľnikov. Prostredníctvom 806 triumfu na hlavnom profesionálnom okruhu sa dotiahol k Švédovi Stefanovi Edbergovi na šiestu pozíciu v histórii v tzv. Open Ere za Američana Jimmyho Connorsa (1242), Čecha Ivana Lendla, Argentínčana Guillerma Vilasa a Američanov Johna McEnroa a Andreho Agassiho. Ako piatemu sa mu podarilo 100. raz sa prebojovať do zápasu o primát nad challengerovou úrovňou (zatiaľ 69:30). Vedie Connors so 163 finále (109:54). Navyše, Federerovi ako tretiemu vyšlo dostať sa do finále ATP World Tour Finals aspoň sedemkrát, odpútal sa od Samprasa (6). Lendl bojoval o trofej v deviatich prípadoch a Nemec Boris Becker osem razy. Ak Švajčiar uspeje aj v nedeľu, osamie so šiestimi primátmi na čele historickej tabuľky pred Lendlom a Samprasom (zhodne po 5 prvenstiev).


Švajčiar ťahá šnúru víťazstiev

Manžel bojnickej rodáčky Miroslavy Vavrinecovej Federer má na jeseň vynikajúcu formu. Aj so zarátaním dvoch septembrových víťazstiev z Davisovho pohára proti Austrálčanom ťahá šnúru 16 triumfov, svoju najdlhšiu od roku 2009, keď sa presadil v 21 zápasoch bez prerušenia. Do Londýna pricestoval s povzbudením v podobe titulov z Bazileja a Paríža-Bercy. Na šampionáte má celkovo skóre 38:7, čo znamená druhú pozíciu podľa počtu víťazstiev. Vedie Lendl (39:10). Dvojnásobný grandslamový semifinalista Ferrer klesol na šampionáte na skóre 6:6. Vlani prehral všetky tri zápasy v skupine. Zo Španielov sa medzi elitou radovali len Manuel Orantes (1976) a Alex Corretja (1998). Zverenec Javiera Pilesa Ferrer bude 2. - 4. decembra hrať na antuke pod strechou v Seville vo finále Davisovho pohára proti Argentínčanom. Prvými finalistami štvorhry sa v sobotu stali Bielorus Max Mirnyj a Kanaďan Daniel Nestor, ktorí zdolali favorizovaných amerických bratov Boba a Mika Bryanovcov 7:6 (6), 6:4. Druhé semifinále deblovej súťaže Maheš Bhupáthí, Leander Paes (India-4) - Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (Poľ.-8) sa začne o 19.15 h SEČ.

Dvojhra - semifinále:

Roger Federer (Švaj.-4) - David Ferrer (Šp.-5) 7:5, 6:3 za 86 minút

Päťnásobný a úradujúci víťaz tohto turnaja Federer nevyužil brejkbal v piatom geme semifinále proti piatemu mužovi renkingu Ferrerovi, ktorý v tejto hre začal dvoma dvojchybami. Počas otváracej časti si Federer síce pripísal úvodných 14 fiftínov rozohraných svojím prvým servisom, ale značne sa trápil s úderovou istotou z oboch strán a citeľne zaostával za výkonmi zo základnej skupiny. Napospol si počínal dosť pasívne a o rok mladší tenisový "robotník" Ferrer dôstojne držal krok. Ako podávajúci v desiatej hre bol Švajčiar šesťkrát dve loptičky od straty setu, ale vyrovnal na 5:5 a následne získal päť gemov v rade. Brejk na 2:0 v druhom dejstve dosiahol nekompromisným forhendovým returnom druhého podania. Federerova hra gradovala, postupne preberal kontrolu nad dianím. V piatej hre nezužitkoval dva brejkbaly v rade, v deviatej sa s veľkou pomocou od pásky siete posunul na zhodu a forhendovým volejom do odkrytej časti dvorca si vypracoval mečbal, ale pokazil forhend. Šikovným bekhendovým slajzom popri čiare si však vynútil ďalšiu možnosť a pridal forhendový "winner". Federer dominoval na víťazné údery 24:8 a vzhľadom na tento údaj ho nemohol zastaviť vyšší počet nevynútených chýb (29:21). Postupujúci zvládol až 15 zo 17 zákrokov pri sieti. Premenil 3 z 8 brejkbalov, nečelil ani jednej bezprostrednej hrozbe straty servisu. Nastrieľal 6 es.

Zostávajúci sobotňajší semifinálový program:
19.15 h SEČ / štvorhra: Maheš Bhupáthí, Leander Paes (India-4) - Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (Poľ.-8)
nie pred 21.00 h SEČ / dvojhra: Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-6) - Tomáš Berdych (ČR-7) / bilancia: 0:2

© WEBNOVINY