Main Content

Petra Vlhová môže byť najlepšia lyžiarka sveta: Potrebuje však ešte jednu vec

nedeľa, 19. január 2020 18:12 | Autor: Filip Chudý

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Nielen Slovensko, ale aj celý lyžiarsky svet si užíva výkony Petry Vlhovej. Tá ma na to, aby bola úplne najlepšia, lenže potrebuje urobiť ešte jeden dôležitý krok.

Komentár Filipa Chudého

Aj keď nedeľný paralelný obrovský slalom nedopadol pre Petru Vlhovú ideálne, nič to nemení na tom, že v roku 2020 by sme márne hľadali na svete lepšiu lyžiarku. Logicky teda vychádza, že zatiaľ niet lepšej ani v tejto dekáde. Samozrejme, to sme trochu odľahčili, hoci vôbec nie je vylúčené, že takto o desať rokov bude slovenská lyžiarska hviezda považovaná za skutočnú jednotku dekády.

Mikaela Shiffrinová je mnohými označovaná za najlepšiu lyžiarku histórie. Áno, táto Američanka je naozaj výnimočná, veď nikto pred ňou nedokázal v jej pomerne stále mladom veku (24 rokov) to, čo dokázala ona. Lenže staré slovenské porekadlo „nekrič hop, kým nepreskočíš...“ by malo platiť aj v tomto prípade.

V každom jednom športe sa veľmi ťažko dajú porovnávať výkony športovcov v rôznych časových intervaloch. Ba dokonca v niektorých športoch aj v rovnakom čase. Často je to totiž otázkou marketingu, že niekto „musí“ byť najlepší za každú cenu, aj preto sú minimálne dve Messiho Zlaté lopty zahalené otáznikmi, či si ich v daných rokoch (2010, 2019) skutočne zaslúžil.

Zjazdové lyžovanie má však jednu obrovskú výhodu. Tí najlepší súťažia medzi sebou prakticky stále a na rovnakých tratiach. Kto je teda najrýchlejší v cieli, je zaslúženým víťazom. V každých pretekoch sa získavajú rovnaké body, pričom ich súčet na konci sezóny určí najlepšieho. Čiže žiadne subjektívne hodnotenie do toho nevstupuje.

Shiffrinová získala trikrát za sebou veľký krištáľový glóbus, pričom hlavne v minulej sezóne rozdrvila konkurenciu. Druhá Vlhová na ňu stratila až 849 bodov, čo hovorí za všetko. Aj preto Petra musela neustále počúvať, že Mikaela, Mikaela, Mikaela, Mikaela, až jej to muselo logicky liezť na nervy.

No zároveň to slúžilo ako výborná motivácia, aby sa zlepšovala, čo sa jej darí. Vlhová bola vždy kvalitná lyžiarka, ale musela dozrieť, čo sa jej zdá sa podarilo. Aktuálne totiž ukazuje, že keď ona ide svoje optimum, tak je proste neporaziteľná a Shiffrinová sa môže aj rozkrájať.

Slovenka má totiž pred Američankou výhodu, že je silnejšia, čo znamená, že môže ísť viac akoby „mužským“ štýlom, ktorý je rýchlejší. Jej tréner Livio Magoni správne vyhodnotil, že cez techniku to nepôjde, preto začal využívať Vlhovej prednosti a „naordinoval“ jej dlhšie lyže. A Peťa si na to po čase začína zvykať, lebo je logické, že sa s tým musela zžiť.

Ak by nemala Petra v roku 2019 toľko zdravotných problémov, dovolíme si povedať, že situácia v celkovom hodnotení Svetového pohára by bola aktuálne iná. Určite by z druhého miesta nestrácala 249 bodov. Nehovoríme, že by v „červenom“ bola Vlhová, ale „prinajhoršom“ by ju Shiffrinová mala hneď za zadkom.

Vôbec však netreba hádzať flintu do žita, resp. lyžu do snehu. Máme za sebou totiž len 18 zo 40 pretekov a pri zisku 100 bodov za výhru, je možné úplne všetko. Áno, naznačujeme presne to, čo už asi tušíte. Hoci sa v tíme Petry Vlhovej teraz otvorene hovorí „len“ o útoku na malé glóbusy za doplnkové disciplíny (paralelný slalom, kombinácia), netreba sa báť začať myslieť aj na ten najcennejší glóbus.

Otec našej skvelej lyžiarky Igor Vlha pred pár dňami do médií priznal, že si pred rokmi zaumienil, že pomôže svojej dcére, aby sa stala najlepšou na svete. Dnes hádam nikto nepochybuje, že je to reálny cieľ aj v časoch Shiffrinovej. Aby sa však uskutočnil, bude potrebné vyhrať celkové hodnotenie Svetového pohára. A na to je bodová šanca už teraz. Lenže pokiaľ Vlhová nezačne jazdiť aj rýchlostné disciplíny, ťažko môže poskočiť za normálnych okolností na prvé miesto. A zranenie nikomu neprajeme.

Shiffrinová získala v tejto sezóne za zjazd a super G spolu 192 bodov. Celkovo má na Vlhovú náskok 249 bodov, čiže už len z tohto porovnania je jasné, že si ho vybudovala tam, kde Petra ani nejazdila. Slovenka pritom v tejto sezóne naznačila, že rýchlosti sa nebojí a vôbec by nemusela skončiť v poli porazených. Práve naopak, pevne veríme tomu, že minimálne na 10.-15. miesta by mala, čiže cca 20 bodov priemerne za jedny preteky by mohla získať, čo nie je v celkovom hodnotení zanedbateľné.

Samozrejme, nechceme sa miešať talianskemu trénerovi Magonimu do roboty, lebo je odborník na svojom mieste. Veď aj z Tiny Mazeovej urobil svetovú jednotku a univerzálnu lyžiarku, no možno nastal čas už teraz ísť po veľkom krištáľovom glóbuse. Teda za predpokladu, že je na to Petra aktuálne fyzicky a zdravotne pripravená. Vôbec totiž nepochybujeme o tom, že má hlavu šampiónky.

Ak by ju totiž nemala, už dávno by sa musela „scvoknúť“ z otázok o Shiffrinovej. Ona urobila presný opak, začala ju porážať, čo mnohé naznačuje. Minimálne to, že Američanka nie je zo žiadnej inej galaxie, ale je z planéty Zem, na ktorej teraz ona musí počúvať o skvelej Vlhovej. A to ju evidentne dostáva z komfortnej zóny. Ak by zrazu Petra oznámila, že začína jazdiť aj rýchlostné disciplíny, čo by bol jasný signál útoku na veľký glóbus, aj „Šifrinka“ by musela spozornieť a tiež by musela prekopať svoj program.

Petra Vlhová má totiž jednoznačne predpoklady na to, aby bola úspešná aj pri jazdení najdlhších oblúkov, čiže má na to, aby bola najlepšia lyžiarka na svete. A keď bude lepšia ako jej rovesníčka Shiffrinová, môžeme sa začať baviť o tom, že kto je vlastne najlepší v histórii.