Main Content

Doping na Australian Open: Expert upodozrieva aj Nadala!

sobota, 18. január 2020 08:45 | Autor: Marek Ďaďo

Rafael Nadal
Rafael Nadal | zdroj: TASR

Zakázané látky sú obšírna téma, ktorá sa spája s rôznymi športami, ale v tenise by sme ju neočakávali. Opak je žiaľ pravdou a pred začiatkom Australian Open sme sa dozvedeli o dvoch dopingových hriešnikoch. Podozrenie padá aj na Rafaela Nadala!

Čiľan Nicolas Jarry bol dočasne potrestaný za pozitívny dopingový test. Používanie nekalých praktík sa potvrdilo aj pri svetovej jednotke vo štvorhre Robertovi Farahovi z Kolumbie. Ako píšu stránky Time24 News, obom hriešnikom bola tesne pred začiatkom Australian Open pozastavená činnosť.

Na tému dopingu v tenise sa následne v rozhovore pre nemecký Sport 1 vyjadril profesor Fritz Sörgel, ktorý z týchto zistení nebol absolútne prekvapený. „Anabolické steroidy sú v tenise klasikou. Nie som vôbec prekvapený. Túto scénu som sledoval desaťročia a urobil som si vlastný obraz. Keď príde na doping, tenis je v tomto ohľade medzi štyrmi najhoršími,“ začal prekvapujúco Sörgel.

V rozhovore padla aj otázka ohľadom svetových hviezd a požívania zakázaných látok. „V minulosti boli známe prípady napríklad Matsa Wilandera alebo Martiny Hingisovej, ktorí boli prichytení s kokaínom.“ Prvý menovaný vtedy dostal iba trojmesačný dištanc, Hingisová sa kvôli trestu na kurte neobjavila dva roky. Anjelikom nebol ani André Agassi, ktorému v tele našli Crystal Meth, teda látku, ktorá je známa ako párty droga a nedostal tak za ňu žiaden dištanc. 

Rafael Nadal
Rafael Nadal | zdroj: TASR

„Štandardným ospravedlnením býva neúmyselné užitie zakázanej látky. Bolo ale veľa prípadov, kedy boli športovci zbavení obvinení, a to priamo pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS). Za to, že ich prichytili, si však veľakrát mohli sami. Napríklad zle vypočítali čas, kedy majú byť opäť čistí.“

Keď sa Sörgela opýtali, ktorého „veľkého“ hráča z prítomnosti upodozrieva najviac, príliš nezaváhal. „Rafael Nadal vykazuje určité abnormality. Mám uňho permanentné podozrenie, ktoré sa týkajú regenerácie a jeho celkovej atletickosti. Navyše pochádza zo Španielska, teda krajiny, ktorá nie je príliš známy tým, že by svojich športovcov dostatočne kontrolovala. Kandidátom by boli anabolické látky.“

Uznávaný expert zodpovedal aj otázku, prečo sa u novodobých tenisových hviezd doposiaľ nenašli akékoľvek náznaky dopingu. „Sú na to dva dôvody. Na jednej strane je o nich veľmi dobre postarané a radia im tak, aby sa nevyskytli žiadne abnormality. Na druhej strane ich chránia asociácie. Keď to nikdy nevyjde na povrch, nedozvie sa o tom verejnosť, nemôžete to komentovať a ani ich upodozrievať.“ Sme skutočne zvedaví, či sú Sörgelove podozrenia pravdivé. Ak áno, išlo by o obrovský škandál.