Main Content

Vlhová spravila zo Slovenska "rekordéra" nočného slalomu vo Flachau + REAKCIE

streda, 15. január 2020 06:39 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Flachau 14. januára (TASR) - Dvanásteho a pätnásteho januára 2016, ôsmeho januára 2019 a najnovšie štrnásteho januára 2020. Sú už štyri dátumy, keď slovenská lyžiarka slávila víťazstvo v slalome Svetového pohára vo Flachau. V prvých dvoch prípadoch to bola Veronika Velez-Zuzulová, v ďalších dvoch Petra Vlhová, ktorá si pripísala 31. pódiové umiestnenie v seriáli a aj v tejto štatistike už prekonala bývalú reprezentantku.

Vlhová dosiahla v utorok dvanásty úspech vo SP, no vo viacerých ohľadoch bol unikátny. Premiérovo sa presadila druhýkrát v jednom stredisku, keď v rakúskom rezorte obhájila prvenstvo z vlaňajška. Nadviazala na triumf zo Záhrebu a v dvoch slalomoch za sebou zvíťazila druhýkrát v kariére, dokázala to aj vo finále sezóny 2016/2017 a na úvod ročníka 2017/2018, teraz sa jej to však podarilo v rámci jednej zimy. "Každé víťazstvo je pre mňa špeciálne. Je to jeden z tých dní, na ktoré nezabudnem, takže som si to užívala. V Záhrebe to bolo úžasné a opäť som vyhrala vo Flachau, tieto preteky sú pre mňa vždy veľmi milé. Vyhrať pred toľkými slovenskými fanúšikmi je asi sen každého pretekára. Skoro všade sa cítim ako doma, ľudia chodia a vytvárajú skvelú atmosféru. Keď som sa im poďakovala, prepadli ma slzy. Veľmi som si to užívala, aj keď mi hrala hymna. Budem si to ešte vychutnávať," opísala Slovenka emócie z cieľových priestorov.

V nich sa po slávnostnom ceremoniáli posadila na pódium a prihovorila sa pred 14.800 divákmi. "Pre mňa si šampiónka," povedala smerom k Mikaele Shiffrinovej, ktorá ju pribehla objať. Gratulácie od Američanov prijímali aj ďalší členovia tímu a Vlhová sa uznania od veľkej súperky dočkala tiež na tlačovej konferencii. "Petra momentálne lyžuje na takej úrovni, že sa nedá postaviť trať proti nej. Ani sa o to nesnažíme, lebo sa to vypomstí," povedala Shiffrinová. Druhé kolo mal totiž na starosti jej kouč Mike Day, no jeho zverenka v ňom klesla z druhej na konečnú tretiu pozíciu. Druhú priečku obsadila Švédka Anna Swennová-Larssonová. "Videla som červené čísla a vedela som, že buď to pokazila, alebo sa niečo stalo, keď nepotvrdila svoju pozíciu. Aj to ma nabudilo, že musím ísť naplno a nemôžem nechať nič na náhodu. Je to boj medzi nami, ale ako sa teraz ukázalo, bola som len 0,10 s pred Swennovou-Larssonovou," reagovala Vlhová.

Po prvý raz sa slalom pod umelým osvetlením vo Flachau konal pred desiatimi rokmi. Uskutočnilo sa dvanásť súťaží žien, dve boli náhradné za zrušené preteky v iných dejiskách. Vďaka Vlhovej a Velez-Zuzulovej má už tretina víťaznú slovenskú stopu. Tá je najvýraznejšia zo všetkých krajín, USA majú zásluhou Shiffrinovej na konte tri prvenstvá, Rakúsko a Švédsko dve, Nemecko jedno.

Dvadsaťštyriročná Vlhová štartuje vo Flachau už od roku 2013, štyrikrát vypadla v prvom kole: "Musím veľmi tvrdo pracovať aj na mentálnej stránke, naozaj to nie je jednoduché. Tlaky idú z každej strany. Sústredím sa sama na seba, snažím sa byť plne koncentrovaná v každej chvíli počas súťažného dňa. Najťažší moment je na štarte, keď človek čaká. Vo Flachau vidím až do cieľa, vidím strašne veľa fanúšikov. Počujem moderátora, počujem ľudí, je veľmi ťažké byť pokojná, ale zvládla som to a aj na to som veľmi hrdá."

Podľa oficiálnych údajov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) získala za prvú pozíciu vyše 76.000 švajčiarskych frankov pred zdanením z celkovej dotácie takmer 190.000 CHF, ktorá je suverénne najvyššia v celom ženskom kalendári. Po prestížnom nočnom podujatí sú na programe Sestriere s obrovským a paralelným obrovským slalomom a rýchlostné disciplíny v Bansku, Roze Chutor a Garmisch-Partenkirchene. Najbližší klasický slalom sa uskutoční až 16. februára v Maribore: "Uvidíme v ďalších pretekoch, je to veľmi tesné. Bolo to veľmi ťažké, ale na konci veľmi pekné."

Výsledky nočného slalomu žien SP vo Flachau:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:53,65 min, 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,10 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,43, 4. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,50, 5. Katharina Liensbergerová +0,80, 6. Katharina Truppeová (obe Rak.) +1,61, 7. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +2,24, 8. Chiara Mairová (Rak.) +2,48, 9. Michelle Gisinová (Švajč.) +2,60, 10. Laurence St.Germainová (Kan.) +2,82

Celkové poradie SP (po 16 zo 40):

1. Shiffrinová 886 bodov, 2. VLHOVÁ 613, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 565, 4. Holdenerová 417, 5. Gisinová 390, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 337

Poradie SP v slalome (po 5 z 9):

1. Shiffrinová 440, 2. VLHOVÁ 360, 3. Swennová-Larssonová 235, 4. Liensbergerová 231, 5. Holdenerová 180, 6. Gisinová 180