Main Content

Svitko sa vyrovnáva so smrťou Goncalvesa: Najťažšie chvíle života

pondelok, 13. január 2020 13:59 | Autor: TASR

Štefan Svitko (vpravo)
Štefan Svitko (vpravo) | zdroj: TASR

Rijád 13. januára (TASR) - Slovenský motocyklista Štefan Svitko prežíva ťažké chvíle. Jeho boj o umiestnenie v prvej desiatke Rely Dakar sa už nejaví ako podstatný, jazdca zasiahla smrť jeho kolegu Paula Goncalvesa.

Svitko bol v nedeľu jedným z prvých pri bezvládnom tele Portugalčana, no nedokázal mu pomôcť. "Toto bola najťažšia etapa môjho života," povedal Svitko v rozhovore pre Slovenskú motocyklovú federáciu (SMF). "Bol som desať sekúnd za Tobym Priceom a na 275. kilometri sme našli Paula. Nejavil známky života a okolo neho bolo veľa krvi. Letela okolo televízna helikoptéra, zastavili sme a okamžite žiadali o pomoc. O pár minút prileteli zdravotníci," popísal osudové momenty Svitko.

Mnohonásobný účastník púštnych pretekov aj po príchode zdravotníkov neopustil ihneď miesto nehody. "Zdravotníci začali s masážou srdca. Pomáhali sme im, lebo boli iba dvaja. Po jeden a pol hodine boli vyčerpaní, pomoc potrebovali aj oni. Po veľmi dlhom čase Paulo stále nejavil známky života, naložili sme ho s Tobym do vrtuľníka a pokračovali do cieľa. Bolo to veľmi ťažké," dodal Svitko, ktorý napokon obsadil v nedeľnej 7. etape 14. miesto, v celkovom hodnotení figuruje na 10. priečke.

Vzhľadom na tragédiu sa organizátori po dohode s jazdcami rozhodli zrušiť pondelkovú etapu motocyklistov a štvorkoliek.