Main Content

Španielsky Superpohár vyvoláva otázniky: Zvíťazili peniaze nad športom?

pondelok, 13. január 2020 10:45 | Autor: Jakub Vaverka

Casemiro, Marcelo, Vinicius Junior, Eder Militao a Rodrygo
Casemiro, Marcelo, Vinicius Junior, Eder Militao a Rodrygo | zdroj: TASR

Máme za sebou prvý ročník Španielskeho superpohára v novom formáte. Fanúšikovia sa zatiaľ nevedia zhodnúť, či je táto novinka pozitívna alebo negatívna. Jednoznačne je však rozporuplná.

Komentár Jakuba Vaverku

V prvom rade gratulácia pre Real Madrid. Biely Balet sa v Saudskej Arábii preukázal v najlepšej forme zo štvorice účastníkov. Pusinky najprv v semifinále po kvalitnom výkone zdolali Valenciu 3:1, následne vo finále porazili v penaltovej lotérii Atlético Madrid 4:1. Za tradičných okolností, by sme takéto finále nevideli.

Superpohár je formát trofeje, ktorý vo väčšine líg otvára novú sezónu. Sily si v ňom zvyčajne merajú úradujúci majster a víťaz národného pohára. V tomto prípade sa malo jednať o súboj FC Barcelona Valencie. V Španielsku to už ale neplatí. 

Real Madrid, Španielsky superpohár 2020
Real Madrid, Španielsky superpohár 2020 | zdroj: TASR

La Liga prišla s novým formátom. Majstra a víťaza pohára doplnili ďalšie dva najlepšie postavené celky uplynulého ligového ročníka. V tomto prípade Real Madrid Atlético Madrid. Okrem rozšírenia superpohára sa celý mini-turnaj presunul do Saudskej Arábie.

Nie je pritom tajomstvom, že Arabi uzavreli so španielskou federáciou lukratívny kontrakt. Pričom nechceli vidieť len jeden zápas, ale hneď tri. Nový formát a nové dejisko teda vznikli čisto kvôli marketingu a financiám. 

Prečo sa hrá mimo Španielsko a v superpohári sú aj iné kluby, ako tie, čo by pôvodne mali, teda chápeme všetci. Samotný kouč Realu Madrid Zinedine Zidane povedal, že Biely Balet má šťastie, že o túto trofej môže bojovať. A má pravdu.

Fanúšikovia z toho príliš nadšení nie sú, pretože, hlavne tí lokálni, by museli na podporenie svojho mužstva v boji o trofej vynaložiť nemalé financie na dopravu. Španielska futbalová federácia opäť čelí tlaku, ako keď chcela niektoré ligové stretnutia presunúť do Afriky.

Okrem toho, boom v Saudskej Arábii a spätná väzba prítomných priaznivcov, nebola taká, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Kulisa nebola vyslovene zlá, ale globálne sa od reakcií na hviezdy Barcelony či Realu čakalo viacej. Momentálne nový španielsky superpohár pripomína akúsi zmes, ktorá nie je úplne dotiahnutá do detailov.