Main Content

Bronzoví Slováci z MS u20 1999: Ako dopadli ich kariéry?

piatok, 3. január 2020 13:11 | Autor: Marek Ďaďo

Slovensko nikdy nepatrilo medzi krajiny, ktoré by na juniorskom šampionáte zbierali dobré výsledky. V našej histórii sa však našlo pár ročníkov, kedy sme dokázali prekvapiť. Jedným z nich bol aj šampionát v roku 1999, kedy sme prvýkrát získali cenný kov. Ako sa vyvíjali kariéry vtedajších medailistov po skončení turnaja? Poďme to zistiť.

Brankári

Ján Lašák

Ján Lašák
Ján Lašák | zdroj: TASR

Pre Jána Lašáka to bol turnaj, ktorý ho posunul bližšie k odchodu do zámoria. Hneď na nasledujúcom drafte si ho vybrali z 65. miesta Predátori z Nashvilleu, ale prvé dva roky strávil výhradne na farme. Až potom dostal šancu v NHL, no odchytal iba pár zápasov. Lašák pochopil, že tadiaľ cesta nevedie a vrátil sa do Európy, kde chytával prevažne v českej extralige. Vyskúšal však aj ruskú, slovenskú, čí fínsku najvyššiu súťaž a cudzou mu nezostala ani KHL. S reprezentáciou bol pri zisku všetkých cenných kovov a patril k našej „zlatej generácii“ hokejistov. 

Karol Križan

Križan na vtedajších MS juniorov v podstate iba kryl Lašákovi chrbát a do bránky sa nepostavil v žiadnom zápase. Jeho kariéra bola po turnaji spojená najmä s pôsobením na Slovensku, no určité obdobie chytal aj vo Švédsku, kde dokonca slávil zisk majstrovského titulu. Vyskúšal si aj pobyt vo Švajčiarsku, Taliansku, či Nórsku. Aktuálne je brankárom Rimavskej Soboty