Main Content

Hráčom decembra v NHL sa stal Huberdeau, najlepším nováčikom Olofsson

piatok, 3. január 2020 12:33 | Autor: TASR

Jonathan Huberdeau
Jonathan Huberdeau | zdroj: TASR

New York 3. januára (TASR) - Útočníka Floridy Panthers Jonathana Huberdeaua vyhlásili za prvú hviezdu mesiaca december v hokejovej NHL.

Druhým hráčom mesiaca sa stal v tradičnej ankete brankár Pittsburghu Penguins Tristan Jarry, tretím bol útočník New Yorku Rangers Artemij Panarin. Najlepším nováčikom mesiaca sa stal druhýkrát v prebiehajúcej sezóne útočník Buffala Sabres Victor Olofsson.

Huberdeau nazbieral v poslednom mesiaci minulého roka 22 bodov (6+16) v 13 zápasoch s najlepším priemerom 1,69 bodu na zápas. V troch dueloch si pripísal po štyri kanadské body, na konte ich má v drese Panthers už sedem a prekonal zápis Pavla Bureho. Dvadsaťšesťročný Kanaďan odohral za Floridu 507 zápasov, v ktorých získal 414 bodov (142+272) a už len päť bodov mu chýba k tomu, aby sa dotiahol na najproduktívnejšieho "pantera" v histórii Olliho Jokinena. S 55 bodmi (17+38) v 40 zápasoch je Huberdeau siedmy najproduktívnejší hráč NHL a zahrá si aj v januárovom Zápase hviezd v St. Louis.

Jarry vychytal v decembri osem víťazstiev v deviatich zápasoch s priemerom 1,54 inkasovaných gólov na zápas. Trikrát si udržal čisté konto a vytvoril nový klubový rekord, keď neinkasoval 177 minút a 15 sekúnd. Prekonal tak predchádzajúci najlepší zápis českého brankára Tomáša Vokouna, ktorý na prelome marca a apríla 2013 nedostal gól 173 minút a 6 sekúnd.

Panarin obohatil v uplynulom mesiaci svoje bodové konto o 22 bodov (10+12) v 14 vystúpeniach. Ruský útočník, ktorý pôsobí v Rangers prvú sezónu, zaznamenal aspoň 20 bodov v dvoch mesiacoch za sebou, čo sa v drese "jazdcov" podarilo naposledy Jaromírovi Jágrovi (november, december 2005). Okrem toho sa 28-ročný kridelník stal deviatym hráčom Rangers, ktorý dosiahol minimálne tri body v troch dueloch za sebou. Pred ním to naposledy dosiahol John Ogrodnick vo februáru 1990. Panarin a Mika Zibanejad sa stali druhými spoluhráčmi Rangers za posledných 40 rokov, ktorí strelili aspoň 10 gólov v jednom mesiaci. V decembri 1995 to dosiahli Pat Verbeek a Mark Messier.

Po októbri sa druhýkrát v sezóne stal najlepším nováčikom Olofsson. Dvadsaťštyriročný švédsky útočník Buffala strelil v decembri šesť gólov a zaznamenal 14 kanadských bodov. S 35 bodmi (16+19) je najproduktívnejší nováčik NHL.