Main Content

Chára sa zaradil na exkluzívny zoznam 14-hráčov, Černák asistoval

piatok, 3. január 2020 08:31 | Autor: TASR

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

New York 3. januára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Erik Černák prispel jednou asistenciou k víťazstvu Tampy Bay Lightning v noci na piatok na ľade Montrealu Canadiens 2:1.

Dvadsaťdvaročný bek už v prvej minúte nahodil puk na bránku a Anthony Cirelli ho tečoval do siete. Pre Černáka to bol šiesty bod (2+4) v 36 dueloch prebiehajúcej sezóny zámorskej NHL.

Tréner Tampy Jon Cooper si pochvaľoval výborný vstup do zápasu. "Bolo skvelé, že sme dali gól hneď v prvom striedaní. Hrá sa inak, keď sa rýchlo dostanete do vedenia a diktujete hru," povedal pre nhl.com kormidelník "bleskov." Tampa natiahla víťaznú sériu na päť stretnutí, naopak, Montreal prehral štvrté za sebou.

V prvom útoku domácich nastúpil ďalší Slovák Tomáš Tatar, no do bodových štatistík sa nezapísal. Na ľade bol 20 minút a 21 sekúnd, zaznamenal dve strely, "mínusku" a štyri hity. K najdlhšej víťaznej sérii Lightning v sezóne prispel 38 zákrokmi brankár Andrej Vasilevskij. "Chytá sa mi lepšie, keď na mňa ide 30-40 striel ako 10. Odviedli sme veľmi dobrú prácu, blokovali sme strely a vyriešili sme veľa nebezpečných situácií pred bránkou," povedal ruský brankár pre nhl.com. Útočník Canadiens Max Domi neskóroval prvýkrát po šiestich zápasoch, ale pripísal si asistenciu pri góle Jeffa Petryho a bodoval tak vo ôsmom stretnutí v sérii. Černák strávil na ľade 21 minút, k asistencii pridal štyri hity a zblokoval štyri strely domácich.

Zdeno Chára bol pri druhej prehre Bostonu Bruins po sebe, keď jeho tím podľahol doma Columbusu tesne 1:2 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil v 61. minúte Pierre-Luc Dubois. Blue Jackets bodovali v dvanástom zápase za sebou, v bránke sa blysol Lotyš Elvis Merzlikins, ktorý chytil 25 striel. Prekonal ho len David Pastrňák, český útočník sa ako prvý hráč v tejto sezóne dostal na métu 30 gólov. Boston prehral šiestykrát za sebou zápas, ktorý sa neskončil v riadnom čase. "Je to frustrujúce, prehrali sme veľa predĺžení v tejto sezóne. Asi je to v hlavách, chceme to vyhrať, ale ako keby nám chýbalo sebavedomie," povedal Pastrňák, ktorý bodoval v deviatom zápase za sebou a minimálne 30 gólov zaznamenal v štvrtej sezóne v NHL. V bránke Bruins dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Tuuka Rask a pripísal si 31 zásahov.

Chára bol na ľade 17 minút a 14 sekúnd, zaznamenal menší trest za držanie a jednu strelu. Kapitán Bostonu sa stal jedným zo 14-tich hráčov histórie, ktorý hral v NHL počas štyroch dekád.

Ottawa prehrala s Floridou 3:6, v drese domácich sa predstavil slovenský obranca Christián Jaroš. Bol to jeho štvrtý zápas v tejto sezóne NHL, na ľade strávil takmer 15 a pol minúty a zaznamenal jeden hit. Senators viedli po prvej tretine 2:1, ale hostia v prostrednej dvadsaťminútovke excelovali a strelili štyri góly. "Odohrali sme v tejto sezóne niekoľko dobrých tretín, ale táto bola asi najlepšia. Nielen preto, že sme strelili štyri góly, ale aj po hernej stránke," povedal tréner Panthers Joel Quenneville. Dva góly a asistenciu zaznamenal za hostí Jevgenij Dadonov, Florida vyhrala šesť z posledných ôsmich duelov. Ottawa odišla z ľadu zdolaná tretíkrát za sebou.

Martin Marinčin sa podieľal na víťazstve Toronta Maple Leafs na ľade Winnipegu Jets 6:3, do štatistík si pripísal dve "plusky". Slovenský obranca nastúpil v druhej obrannej formácii s Justinom Hollom, vo svojom desiatom zápase v tejto sezóne bol na ľade 18 minút a 14 sekúnd. Na bránku Jets vyslal jednu strelu a zblokoval tri pokusy domácich. Toronto natiahlo bodovú sériu už na deväť zápasov. Ďalší výborný duel odohral William Nylander, ktorý skóroval v piatom zápase za sebou. Na ľade Jets sa presadil dvakrát a pridal aj asistenciu. "Vie si nájsť voľné miesto, puky prichádzajú k nemu a on sa nemýli. Je našou veľkou oporou," pochválil Nylandera jeho spoluhráč Mitch Marner, ktorý sa tiež zapísal medzi strelcov. Skvelý výkon podal aj brankár Maple Leafs Fredrik Andersen, ktorý chytil 45 striel.

výsledky:

Boston - Columbus 1:2 pp
Buffalo - Edmonton 3:2 pp
Montreal - Tampa Bay 1:2 /za hostí ČERNÁK 0+1/
New York Islanders - New Jersey 1:2
Pittsburgh - San Jose 2:3 pp
Ottawa - Florida 3:6
Winnipeg - Toronto 3:6
Arizona - Anaheim 4:2
Calgary - New York Rangers 4:3
Colorado - St. Louis 7:3
Vancouver - Chicago 7:5
Vegas - Philadelphia 5:4