Main Content

Bundesliga - najlepšia a najdpodceňovajšia liga sveta?

utorok, 31. december 2019 13:43 | Autor: Jakub Vaverka

Bundesliga
Bundesliga | zdroj: © TASR

Najkvalitnejšia futbalová liga na svete je vraj španielska La Liga, najsledovanejšia je zas anglická Premier League. Názor má každý vlastný a vo veľkom sa jedná o subjektívny pohľad, ale v hodnoteniach TOP líg sa často zabúda na nemeckú Bundesligu. Na súťaž, ktorá by si zaslúžila viac pozornosti.

Bundesliga bola v uplynulých rokoch pod nadvládou Bayernu Mníchov, ktorú občasne dokázala ohroziť Borussia Dortmund. Už pred prvým kolom nemeckej najvyššej súťaže ale bolo akoby isté, kto sa bude biť o popredné priečky. Podobný vývoj bol donedávna aj v Taliansku, kde bol hegemónom Juventus Turín. Ešte aj v Španielsku (väčšinou) bojovali o titul aspoň dva kluby - Barcelona Real Madrid

Philippe Coutinho
Philippe Coutinho | zdroj: TASR

Nič to ale nemenilo na tom, že Bundesliga dlhodobo drží prvenstvo v návštevnosti. Nemci futbal milujú, štadióny sú moderné a zápasy sprevádza búrlivá kulisa. Keď k tomu pridáme vyrovnaný boj na popredných priečkach, dostávame sa k debate, kde je na mieste napísať, že Bundesliga je dlhodobo podceňovaná súťaž.

V ročníku 2019/2020 táto liga baví zatiaľ najviac za poslednú dekádu. V čase, keď už aj Premier League, ktorá bola známa svojou vyrovnanosťou, je suverénne ovládaná Liverpoolom, sa zraky fanúšikov upierajú čoraz viac do krajín, kde o titule nie je rozhodnuté ani len zďaleka. Áno, pomerne vyrovnaný boj o titul je tento rok aj v Španielsku a Taliansku, Nemecko ale prekvapuje najviac. O Ligue 1 sa teraz baviť nemusíme, ak sa nič prevratné nestane, PSG získa ďalší titul. 

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund | zdroj: TASR

Jesennú časť Bundesligy vyhral RB Lipsko. Klub, ktorý okrem toho zvládol skupinu Ligy majstrov a postúpil do osemfinále, predvádza ofenzívny futbal, na ktorý je radosť sa pozerať a 37 bodov zo 17 duelov dokazuje, že Red Bull to s útokom na titul myslí vážne. 

Druhé miesto? Perfektná Borussia Monchengladbach. Skromný tím, ktorý dlho viedol Bundesligu a na prvé miesto v tomto okamihu stráca dva body. Tretie a štvrté miesto patrí Bayernu Mníchov Borussii Dortmund, i keď treba dať do popredia, že Bayern nie tak dávno okupoval siedmu priečku. Či už BVB alebo FCB v tomto ročníku nepôsobia suverénnym dojmom, čo menšie kluby využívajú. 

Lászlo Bénes
Lászlo Bénes | zdroj: © TASR

O európske poháre si to rozdajú Schalke, Bayer Leverkusen, TSG Hoffenheim B SC Freiburg. Tento ročník môžeme označiť ako akúsi vzburu menších. Nemecká Bundesliga je vo veľkom chválená aj za to, že kluby sa neboja dávať priestor mladým a talentovaným hráčom, ktorí by možno v La Lige či Premier League vysedávali na lavičke náhradníkov alebo chodili po hosťovaniach.

Nikde nie je napísané, že majstrom sa opäť nestane Bayern, a že druhé miesto nezíska Dortmund.  V tomto bode je ale Bundesliga najviac atraktívna za poslednú dekádu a ľudia si to všímajú. Jednoznačne povedať, ktorá súťaž je najlepšia a najkvalitnejšia je nesmierne náročné. Keď sa ale táto debata otvorí, je potrebné, aby do úvahy bola braná aj nemecká najvyššia súťaž.