Main Content

Rudiger obeťou rasizmu: Kedy sa to celé skončí?

pondelok, 23. december 2019 12:19 | Autor: Timotej Gašper

Antonio Rudiger
Antonio Rudiger | zdroj: TASR

Nemecký obranca sa sériou statusov vyjadril k rasistickým útokom, ktorých svedkom bol počas zápasu Tottenhamu a Chelsea. 

V rámci 18.kola Premier League sa v nedeľu (22.12.2019) odohral šláger a mestské derby medzi Chelsea a Tottenhamom. Na štadióne Spurs si sily zmerali žiak a učiteľ, keďže Jose Mourinho bol dlhodobo pri aktívnej hráčskej kariére Franka Lamparda. Pre Spurs išlo o extra špeciály šláger aj z dôvodu, že Kohúti sa snažia opäť naladiť na víťaznú vlnu a dostať sa späť medzi elitu. Zápas bol z výsledkového hľadiska rozhodnutý už v prvom polčase, keďže Willian zaknihoval dva presné zásahy a do kabín sa odchádzalo za stavu 2:0 v prospech hostí. 

Zápas však veľmi negatívne poznačil druhý polčas, v ktorom sa okrem červenej karty pre Heung-min Sone udialo aj to, čo aktuálne rezonuje vo svete športu asi najviac- rasistické narážky. Okolo 63.minúty si nemecký reprezentačný obranca čiernej pleti, Antonio Rudiger, všimol zo strany fanúšikov Spurs narážky vo forme napodobňovania opičích zvukov či gest. „Je veľmi smutné, že sa rasizmus opäť objavil na futbalovom zápase. Ale treba o tom hovoriť na verejnosti. Ak sa o tom nebude hovoriť, o pár dní sa na to opäť zabudne (ako vždy). Nechcem do tejto veci vtiahnuť celý Tottenham ako klub. Dobre viem, že ide len o pár idiotov, ktorí sú za to zodpovední. Za posledné hodiny som dostal mnoho podporných správ aj od fanúšikov Spurs, za čo veľmi pekne ďakujem,“ načal sériou statusov o situácií, ktoré zverejnil ja portál Sky Sports. 

 

K tomuto momentu sa ihneď vyjadrili aj zodpovedné inštitúcie, ktoré ihneď zalarmovali policajné vyšetrovanie vo veci rasizmu na štadióne. „Naozaj dúfam, že sa nájdu vinní za tento čin. V dnešnej dobe, na modernom štadióne ako má Tottenham, sú tucty kamier a televízií, takže si myslím, že je možné odhaliť tých, čo to spravili a potrestať ich. Ak zlyhajú kamery, musel na tom štadióne byť niekto, kto to videl na vlastné oči. Je hanba, že v roku 2019 musíme riešiť takéto veci. Kedy tento celý nonsens skončí?“ zakončil dotknutý obranca.