Main Content

ESPN vyhlásilo 100 najlepších hráčov tejto dekády. V elitnom výbere je trojica Slovákov

nedeľa, 22. december 2019 16:32 | Autor: Marek Ďaďo

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

Už čoskoro sa uzatvorí dekáda, ktorá priniesla mnohé hokejové vzostupy a pády, prekvapenia a sklamania, či mnoho iného. Najznámejší športový kanál sveta ESPN sa preto rozhodol, že vytvorí zoznam 100 najlepších hokejistov za posledných 10 rokov. V rebríčku nájdeme aj 3 Slovákov. 

Ako v príspevku napísal Greg Wyshynski, v uplynulej dekáde sa v NHL objavilo 2196 korčuliarov a 229 brankárov. Celému rebríčku kraľuje Sidney Crosby, ktorý je nasledovaný svojím nástupcom, Connorom McDavidom. Ten dokázal v ankete predbehnúť aj Alexandra Ovechkina

Slovenského fanúšika istotne poteší aj prítomnosť Mariána GáboríkaMariána Hossu a Zdena Cháru. Posledný menovaný sa v rebríčku umiestnil najvyššie (24. priečka). Gáborík, ktorý pre zdravotné problémy v podstate už ukončil kariéru, sa nachádza na 86. mieste, a jeho kamarát Marián Hossa sa nájde na 67. priečke. 

Tento krídelník mal 378 bodov v 533 zápasoch za Rangers, Blue Jackets (pamätáte si to?), Kings a Senators v závere kariéry. To zahŕňa aj gólové maximum z play off 2014, kedy Králi získali Stanley Cup,“ píše sa pri Gáboríkovom mene. 

„Hossa vstrelil 324 gólov v predošlej dekáde, ale v posledných 10 rokoch si získal status obojsmerného hráča. Mal 48 bodov počas ťaženia Blackhawks za 3 Stanley Cupmi,“ okomentoval autor najúspešnejšieho Slováka v histórii NHL. 

Z našincov sa najviac napísalo o Zdenovi Chárovi: „Chára vyhral svoju jedinú Norrisovu trofej ešte pred začiatkom dekády, ale až počas posledných 10 rokov bola jeho veľkosť skutočne uznávaná. Dominantným defenzívnym prejavom viedol dekádu v štatistike +/- (216 plusových bodov) medzi všetkými hráčmi, a keď bol Chára na ľade, Bruins mali vo všetkých sezónach (okrem jednej) priemernú percentuálnu úspešnosť zákrokov vyššiu ako 91,8%. S 336 bodmi je na 21. mieste medzi obrancami a počas dekády bol trikrát nominovaný na Norrisovu trofej.“ A čo vy? Súhlasíte so zverejneným poradím?