Main Content

(Ďalší) nepremyslený krok Arsenalu?

sobota, 21. december 2019 13:18 | Autor: Jakub Vaverka

Mikel Arteta
Mikel Arteta | zdroj: Arsenal Instagram

Hľadanie je na konci. Arsenal má od včera oficiálne nového trénera. Možno prekvapivo sa ním stal pomerne neskúsený Španiel Mikel Arteta. Ako sa mu bude dariť?

Komentár Jakuba Vaverku

Arsenal tento víkend odohrá náročný zápas na ihrisku liverpoolskeho Evertonu, tento článok vznikol pred týmto stretnutím. Treba ale dodať, že jedna lastovička leto nerobí a akokoľvek dnes Kanonieri dopadnú, Mikel Arteta, ich nový tréner, za to príliš môcť nebude. 

Tento Španiel bude môcť byť hodnotený až po dlhšom čase. Arsenal hľadal trénera vytrvalo a boli s ním spojené mená ako Diego Simeone, Carlo Ancelotti, Massimiliano Allegri alebo Patrick Vieira. Nakoniec klubové vedenie siahlo po svojom bývalom hráčovi. 

Mikel Arteta má 37 rokov, doteraz ako tréner pôsobil iba v Manchestri City na pozícii asistenta Pepa Guardiolu. Toto bude jeho premiéra v pozícii hlavného kormidelníka. V Arsenale hrával medzi rokmi 2011 až 2016, za klub stihol nastúpiť na 110 duelov.

Na Emirates Stadium bol rešpektovaný, ale nemôžeme hovoriť o tom, že by sa stal legendou ako Zidane v Reale Madrid, Lampard v Chelsea či Solskjaer v Manchestri United. Nemôže preto od úvodných chvíľ rátať s obrovskou podporou fanúšikov. 

Práve naopak. Arteta bude od dňa číslo jeden pod obrovským tlakom. Priaznivci The Gunners sa hnevajú na klubových šéfov, pretože klub dlhodobo ustupuje zo svojich pozícií a nič nenasvedčuje tomu, že by malo prísť k obratu. K tomu prirátajme neustále prestupové špekulácie o herných lídroch či problémy s kapitánstvom.

Nebolo by fér hodnotiť Mikela Artetu pred tým, ako niečo ukáže. Bol učňom Pepa Guardiolu a hovorí sa, že má na trénovanie talent. Môže byť tým, čo Arsenal potrebuje. V tomto momente to ale vyzerá ako núdzové riešenie, ku ktorému prišlo narýchlo. Po tom, čo sa nepodarilo vybaviť lepšiu alternatívu.

Arteta na tlačovej konferencii povedal, že krok po kroku chce pre Arsenal získať stratenú identitu. Jediné, čo mu môžeme v tejto chvíli odkázať je, že mu prajeme veľa šťastia a trpezlivosť osudom skúšaných priaznivcov. Oboje totiž bude potrebovať.