Main Content

Privara po ďalšom triumfe Tourminátora v ankete Zlatý pedál: Obdiv si nezaslúži iba Sagan

sobota, 21. december 2019 08:20 | Autor: TASR

Martin Svrček
Martin Svrček | zdroj: TASR

Bratislava 20. decembra (TASR) - Peter Sagan sa po deviaty raz za sebou stal absolútnym víťazom ocenenia pre najlepšieho slovenského cyklistu v uplynulej sezóne. Dvadsaťdeväťročný cyklista triumfoval v ankete desiatykrát. Druhý skončil Martin Haring a tretí bol Ján Andrej Cully. Najlepších športovcov ocenili v piatok v Bratislave.

Zlatý pedál už tradične uzatvára cyklistickú sezónu na domácej pôde. Víťaz v kategórii cestná cyklistika získal v tejto sezóne rekordný siedmy zelený dres na Tour de France. Na MS v Yorkshire pridal k tomuto úspechu 5. miesto. Darilo sa mu aj na pretekoch Okolo Švajčiarska, kde zvíťazil v bodovacej súťaži.

Medzi horskými cyklistami obhájil triumf z vlaňajška Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), keď v sezóne vybojoval 11 víťazstiev UCI, z toho tri v jednotkovej kategórií. Vo svetovom rebríčku mu patrí 29. miesto, čo je najlepšie umiestnenie v histórii samostatného Slovenska. "Rok 2019 mi ukázal, že Slovensko má na to dostať sa na OH, čo sa týka horskej cyklistiky. Bol to môj cieľ a pracovali sme na tom a ešte aj budeme. Verím, že sa na OH dostanem," povedal Haring.

V disciplíne zjazd/four cross získal triumf v ankete Adam Rojček (Kellys Factory Team), ktorý počas sezóny napriek zraneniu vybojoval 4. miesto na ME, 2. miesto na pretekoch Európskeho pohára v Špičáku či 18. miesto na pretekoch Svetového pohára v Maribore.

V kategórii cyklotrial získal ocenenie najlepšieho cyklistu Samuel Hlavatý (CK Rudina), v dráhovej cyklistike si cenu prebrala Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava). Medzi bikrosármi sa tento rok najviac darilo Kristíne Madarásovej.

Ocenenie v disciplíne freestyle BMX si odniesol majster Slovenska Michal Kovačovič, cenu najlepšieho cyklokrosára si tento rok prebral Matej Ulík (Expres CZ Tufo Team Kolín).

Víťazkami kategórie sálová cyklistika sa stala dvojica v zložení Dóra Rákoczová a Eszter Kulichová. Mladá dvojica krasojazdkýň získala 5. miesto na ME a 10. miesto na MS. Ocenenie v kategórii najlepší paracyklista si prebral Jozef Metelka, ktorý tretíkrát triumfoval na MS v časovke cestných pretekov zdravotne znevýhodnených športovcov, získal na MS zlato v stíhacích pretekoch na dráhe i titul vicemajstra sveta na 1 km s pevným štartom.

Za talent roka 2019 vyhlásili Martina Svrčeka (CyS – Akadémia Petra Sagana). Mladý kadet z liahne Petra Sagana vybojoval na EYOF 3. miesto. Zároveň dvakrát zvíťazil na medzinárodných pretekoch kadetov Závod míru Jevíčko, odkiaľ si odniesol aj prvenstvo v bodovacej súťaži. Novinkou medzi oceneniami bolo vyhlásenie najlepšieho rozhodcu, ktoré si prebral Pavol Miazdra. Za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku ocenili Josefa Dvořáka.

So sezónou vyslovil spokojnosť prezident slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara, ktorý upriamil pozornosť aj na ostatných reprezentantov, ktorí nie sú až tak mediálne prezentovaní: "Môžem konštatovať, že to bol pre nás opäť úspešný rok, aj keď mnohí to hodnotia len vďaka výsledkom Peťa Sagana. Ale my máme aj iných pretekárov, kde máme zastúpenie vo svetovej špičke a aj oni si zaslúžia náš obdiv. My im pomáhame rásť. Rok 2019 preto považujem za úspešný."

výsledky ankety Zlatý pedál 2019:

Cestná cyklistika – Peter Sagan

Horská cyklistika cross country – Martin Haring

Dráhová cyklistika – Alžbeta Bačíková

Masters – Peter Ftorek

Zdravotne znevýhodnený – Jozef Metelka

Sálová cyklistika – Eszter Kulich, Dóra Rákocza

Cyklotrial – Samuel Hlavatý

Horská cyklistika zjazd/four cross – Adam Rojček

Cyklokros – Matej Ulík

Bikros/BMX - Kristína Madarasová

BMX Freestyle – Michal Kovačovič

Talent roka 2019 – Martin Svrček

Rozhodca roka 2019 – Pavol Miazdra

Cena za celoživotný prínos pre slovenskú cyklistiku – Josef Dvořák

Zlatý pedál 2019 - celkovo:

1. Peter Sagan

2. Martin Haring

3. Ján Andrej Cully