Main Content

Pozitíva pre slovenský futbal: Guľa sa môže v Plzni priučiť, 21-ka zlepšiť

sobota, 21. december 2019 10:00 | Autor: Filip Chudý

Adrián Guľa
Adrián Guľa | zdroj: TASR

V krátkom čase sa odohralo viacero trénerských zmien, z ktorých by mohol vyťažiť slovenský futbal. Pomôcť môžu 21-ke a tiež Guľovi.

Komentár Filipa Chudého

Adrián Guľa sa stane trénerom Viktorie Plzeň, čo je správa, ktorá neprekvapila. Špekulovalo sa o tom pomerne dlho, hlavne od leta 2019 intenzívnejšie. Dôvodom bolo to, že práve od toho obdobia bol Pavel Vrba v meste piva na odstrel, keďže sa nedokázal s Plzňou prebojovať do skupinovej fázy niektorej z európskych súťaží. A to je v tomto klube, ktorý za ostatných desať sezón hral skupinu sedemkrát, už neprijateľné.

Plzeň hrá v pohárovej Európe pravidelne od sezóny 2010/11. Prvá bola zahrievacia a s rýchlym koncom. Hneď na úvodnej prekážke vypadla aj v sezóne 2014/15, pričom v najkratšom termíne sa porúčala potom už len v tomto ročníku. Vo zvyšných sezónach sa európske úspechy striedali jeden za druhým. Trikrát skupinová fáza Ligy majstrov, vo všetkých prípadoch okorenená tretím miestom a presunom do jarnej fázy Európskej ligy. V nej sa predstavila dokopy až päťkrát. K výpočtu úspechov treba pripočítať aj štyri účasti v skupine EL. Zhrnuté a podčiarknuté, Plzeň sa v tejto dekáde stala rešpektovaným klubom.

Veľkým strojcom týchto úspechov bol práve tréner Vrba, lenže ani to mu nezaručilo pevnú stoličku. Za zásluhy skôr len nedostal padáka hneď v lete po neúspešnom predstavení v predkolách, aj keď české médiá ho „odvolávali“ okamžite po neúspechu. Odvtedy sa akoby hľadal dôstojný spôsob trénerskej výmeny. Ten sa udial, keďže Vrbu si stiahol ambiciózny Ludogorec Razgrad, čo otvorilo dreve Guľovi.

To je dobrá správa pre slovenský futbal hneď z viacerých hľadísk. Slovenských trénerov je v zahraničí na zaujímavých adresách málo. Vladimír Weiss, Jozef Vukušič, Martin Ševela, Juraj Jarábek a teraz Guľa aspoň vylepšujú štatistiky. A hoci to môže vyznieť tvrdo, Guľov odchod je pozitívom aj pre reprezentačnú 21-ku.

Keď sa na to pozrieme reálne, súčasná kvalifikácia ME do 21 rokov je pre Slovensko prakticky stratená už po štyroch zápasoch. Áno, matematicky sa síce dá ľahko vypočítať, čo všetko treba, aby sme postúpili, ale futbalová realita nepustí. Prehrali sme v Azerbajdžane, dostali dva góly od slabého Lichtenštajnska, ešte milosrdnú domácu „päťku“ od silných Francúzov a aj s Gruzínskom sme sa doma mimoriadne natrápili na tri body. Cez Francúzov to proste nepôjde, no a to si treba uvedomiť, že našu skupinu vedú Švajčiari bez straty bodu. Navyše tí už porazili Francúzsko 3:1. A keby sme aj nejakým zázrakom skončili v tejto skupine druhí, ešte je tu baráž…

Slovenský futbalový zväz by sa teda musel nad budúcnosťou 21-ky zamyslieť tak či tak. Guľov odchod mu pomôže v tom, že nový tréner Jaroslav Kentoš si môže začať pripravovať ďalšie ročníky (2000 a mladší) na budúcu kvalifikáciu, pričom tam nepôjde len o postup na ME 2023, ale bojovať sa začne tiež o OH 2024 v Paríži. Poznáme prípady z minulosti, keď viaceré krajiny po zlom vstupe do kvalifikácie dali v jej zvyšku šancu mladším hráčom, pripravili si ich a ťažili z toho v nasledujúcej kvalifikácii. To by mohla byť dobrá cesta aj pre Slovensko.

Zle rozohraná kvalifikácia ide aj na vrub trénera Guľu, pretože s futbalom, aký chcel hrať, sme boli pomaly už dopredu odsúdení na neúspech, keďže na to nemáme hráčov. Je pekné na oko hrať ofenzívny futbal, ale pokiaľ to neprináša výsledky, je to futbalová samovražda. Zvlášť na medzinárodnej scéne.

Guľa je výborný tréner na trénovanie hráčov, ale priemerný na robenie výsledkov, pričom o tie v profesionálnom futbale ide. Preto je výborné, že si ide vyskúšať inú súťaž, kde sú mužstvá podstatne vyspelejšie a fyzicky pripravenejšie. V Česku sa bude musieť prispôsobiť okolnostiam, pretože ak to bude skúšať iba s „jeho“ futbalom, nemusí sa dočkať konca zmluvy.

Teda za predpokladu, že Plzeň bude naďalej ambiciózny klub, v ktorom pôjde o výsledky. Ak tomu tak bude, iba ťažko si predstaviť, že by vedenie Viktorie bolo mimoriadne trpezlivé, ako napr. to žilinské. Veď v prvej sezóne pod Guľom skončila Žilina až na 9. mieste a celé jeho pôsobenie pod Dubňom bolo výsledkovo kolísavé. Plzeň si zvykla na popredné priečky a z tých nebude chcieť ustúpiť, nehovoriac o tom, že účasť v skupine európskej súťaže bude viac-menej povinnosťou.

Dúfajme, že Guľa sa priučí aj inej stránke futbalu, aby bol z neho lepší tréner, než je teraz. Z čoho potom v budúcnosti môže ťažiť aj slovenský futbal. Navyše ho tento angažmán preverí aj v iných veciach, lebo tlak fanúšikov, českej verejnosti a v neposlednom rade médií bude na jeho osobu x-násobne väčší, než na čo bol zvyknutý. Na Slovensku mal v tomto smere idylku. Prajme mu aj lepší koniec, akého sa v Plzni „dočkal“ jeho slovenský predchodca Roman Pivarník, ktorý Viktoriu dostal do skupiny EL, ale na jar 2017 ho odvolali, hoci Plzeň bola lídrom tabuľky. Čo by za takú pozíciu teraz dala…?

Hlavne však verme, že z týchto trénerských rošád najviac vyťaží slovenská reprezentácia do 21 rokov, keďže tá nás zaujíma viac ako Plzeň. Kentoš nahradil Guľu už v Žiline, pričom s ňou hral pragmatickejší futbal, vďaka čomu mal aj o niečo lepšie výsledky s papierovo slabším kádrom, ako mal Guľa na konci svojho žilinského angažmánu. To znamená, že očakávame lepšie výsledky a reálny boj o postup na ME 2023, čo by živilo naše olympijské túžby.