Main Content

VIDEO: Florbalistky neudržali nádejné vedenie, Slovensko na MS obsadilo šieste miesto

nedeľa, 15. december 2019 12:49 | Autor: TASR

Slovenské florbalistky
Slovenské florbalistky | zdroj: TASR

Neuchatel 15. decembra (TASR) - Slovenské florbalové reprezentantky prehrali v nedeľu vo svojom záverečnom zápase na MS v Neuchateli s Poľkami 4:8 a na šampionáte obsadili konečné šieste miesto. Zverenky trénera Michala Jedličku tak nedokázali zopakovať piatu priečku spred dvoch rokov v Bratislave, ktorá zostáva ich najlepším umiestnením na MS.

Slovenky po dvoch góloch Denisy Ferenčíkovej a jednom presnom zásahu Paulíny Hudákovej viedli v druhej tretine 3:1, no sľubný náskok neudržali. Poľské reprezentantky dokázali potrestať početné chyby v slovenskej defenzíve, výsledok otočili a piatym miestom dosiahli svoj historicky najlepší výsledok na MS.

MS žien - o 5. miesto:

Poľsko - SLOVENSKO 8:4 (1:2, 3:1, 4:1)

Góly: 2. Z. Krzywaková, 31. J. Krzywaková (tr. strieľanie), 32. Buczeková (Zagorská), 36. J. Szelzchenová (J. Krzywaková), 47. Z. Krzywaková (J. Krzywaková), 47. Timeková-Dziadkowiecová (Buczeková), 53. Buczeková, 58. Timeková-Dziadkowiecová – 6. P. Hudáková (Šponiarová), 13. Ferenčíková (Ďuríková), 27. Ferenčíková (P. Hudáková), 55. Klapitová (K. Hudáková). Rozhodovali: Reichelt, Kostínek (obaja ČR), vylúčené: 2:0, presilovky a oslabenia: 0:0, 1122 divákov.

Poľsko: Kotecká – Drzymalová, Mareková, Nogová, J. Szelzchenová, Kozanecká, Pudziszová – Rogalová, Buczeková, Zagorská – Z. Krzywaková, J. Krzywaková, Plechanová – Timeková-Dziadkowiecová, K. Szelzchenová, Arendarczyková - Borkowská, Pawlowská

SR: Krištofová – Ďuríková, Šponiarová, Robová, Klapitová, Adamcová, Pudišová - K. Hudáková, Ferenčíková, P. Hudáková - V. Grossová, Trošková, Šidlová - Chúpeková, Lenčešová, Papierniková - Belicová, K. Grossová, Gáborová

Slovenky v zápase o 5. miesto nezachytili vstup a už od 2. minúty prehrávali po góle Z. Krzywakovej. Postupne sa však dostali do tempa, začali im vychádzať kombinácie a vytvárali si šance. V 5. min P. Hudáková ešte svoju možnosť nevyužila, no o minútu neskôr ju Šponiarová našla voľnú pri zadnej žŕdke a najproduktívnejšia hráčka SR vyrovnala na 1:1. Zverenky Michala Jedličku si aktivitou pýtali fauly, v 13. min. ich tesne po skončení presilovky poslala do vedenia strelou z prvej Ferenčíková.

Tá istá hráčka prakticky z identickej situácie zvýšila na začiatku druhého dejstva na 3:1. Slovenky mali zápas nádejne rozbehnutý, v defenzíve však bránili laxne a ich chyby vedeli Poľky potrestať. Gólmi J. Krzywakovej z trestného strieľania a Buczekovej vyrovnali a v 36. min. dokonala obrat J. Szelzchenová.

Slovenky zostali z vývoja zaskočené, prestali sa im dariť prihrávky a iba sporadicky sa dostávali k streľbe. V tretej tretine využili ich nedôsledné bránenie Poľky dvomi gólmi v rozpätí piatich sekúnd. Reprezentantky SR to skúsili už osem minút pred koncom v power play bez brankárky, ale kombinácie im viazli. V 53. min potrestala ich chybu Buczeková gólom do prázdnej bránky - 7:3. Slovenky to nevzdávali, Krištofová zostávala na striedačke a v hre bez brankárky Klapitová z bekhendovej dorážky znížila. To bolo však z ich strany všetko, výsledok na 8:4 pre Poľsko spečatila gólom do prázdnej bránky Timeková-Dziadkowiecová.

Hlasy po zápase:

Michaela Šponiarová, hráčka SR: "Zarezali sme sa vlastnými chybami, ktoré Poľky dokázali využiť. V prvej tretine sme mali niekoľko šancí, ktoré sme mali využiť a vyzeralo by to inak. Ku koncu sme úplne prestali hrať, akoby sme ani nechceli zvíťaziť. Na samotnom šampionáte sme mali aj dobré pasáže, ale konečné šieste miesto rozhodne nie je úspechom. Myslím si, že patríme na piatu priečku, no dnes sme to neukázali."

Kristína Hudáková, hráčka SR: "Hodnotí sa mi to ťažko. Dve tretiny sme mali jasne navrch, ale nezvládli sme koncovku zápasu, poľavili sme a prehrali sme. Na šampionát sme šli s tým, že chceme piate miesto, to sme nedokázali, ale nesmie nás to položiť a ideme ďalej."

Paulína Hudáková, autorka prvého gólu SR: "Ťažko sa hľadajú slová. Už v prvej tretine sme mali tri tutové šance, ktoré sme nevyužili a Poľky sa dostali do brejku. Bol to posledný zápas na šampionáte, my sme si ho mali užiť a vyhrať, keď už nám nevyšlo to štvrťfinále s Fínskom. Bohužiaľ, treba sa z týchto chýb poučiť pre ďalšie šampionáty, každá z nás si musí trochu vstúpiť do svedomia a uznať, že sme na turnaji nepredviedli to, čo sme chceli."

Michal Jedlička, tréner SR: "Poľky na tom boli dnes lepšie kondične. Zvládali lepšie súboje, boli rýchlejšie a mali viac pohybu. U nás to úplne chýbalo, napriek tomu sme pohodlne viedli 3:1, no spravili sme stupídny faul a trestné strieľanie nás 'poslalo do kytek'. Šieste miesto na majstrovstvách sveta nie je tragédiou. Tou sú naše predvedené výkony. V podstate len proti Fínsku sme odohrali dobrý zápas a v ňom sme sa úplne vyžmýkali. Z hry, ktorou sme sa prezentovali, som sklamaný."

o 7. miesto:

Nemecko - Lotyšsko 4:3 (1:2, 3:1, 0:0)