Main Content

Trnava slovenskou jednotkou: Poznáme koeficienty a aj možné nasadenie našich klubov

sobota, 14. december 2019 14:31 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava
ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Do začiatku budúcej edície európskych súťaží je síce ešte ďaleko, ale už vieme, aké budú mať naše kluby koeficienty a či im to môže stačiť v pohárovej Európe na nasadenie.

Účinkovanie slovenských klubov v pohárovej Európe môžeme po roku opäť bilancovať až v decembri, čo je asi hlavné pozitívum. A hoci ešte nepoznáme menoslov našich pohárových zástupcov v budúcej sezóne európskych súťaží, už teraz vieme, aké budú mať koeficienty.

Slovenskou jednotkou zostáva FC Spartak Trnava. Ten sa vďaka skvelej jazde pohárovou Európu v ročníku 2018/19 dostal s koeficientom až na úroveň 8,500. V tejto sezóne si ho nedokázal zvýšiť, ale ani si ho neznížil, čiže s ním pôjde aj do budúcej sezóny. V praxi to znamená, že ak sa prebojuje do Európskej ligy (EL) aj v budúcej sezóne, v prvých dvoch predkolách by bola Trnava stopercentne nasadená a pri troche šťastia možno aj v treťom. Nasadená by bola na úvod aj v Lige majstrov (LM), lenže na titul v tejto sezóne už Trnava takmer určite nedosiahne.

S najväčšou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote nás v LM bude reprezentovať ŠK Slovan Bratislava. Ten vstupoval do sezóny s koeficientom 6,000, aktuálne si ho zvýšil na úroveň 7,000. V prvom predkole LM tak bude zrejme nasadený, ale úplná istota to nie je. Všetko bude záležať na tom, ktoré kluby budú majstrami vo svojich krajinách. Ako dobre vieme, v tejto sezóne Slovanu zahral do karát vývoj vo viacerých ligách, preto bol tesne nasadený. Hoci ani to belasým nakoniec nepomohlo, lebo prišla Sutjeska Nikšič… V každom prípade, na nasadenie od druhého predkola vyššie môžu už teraz prakticky zabudnúť.

Slovenskou trojkou je AS Trenčín s koeficientom 5,500. To by stačilo na nasadenie v prvom predkole EL, no v druhom už by to bolo na hrane, ak si teda porovnáme, aké koeficienty boli potrebné na nasadenie v tejto sezóne.

Ostatné naše kluby budú mať ako koeficient v budúcej sezóne pätinu z národného koeficientu 15,875, čiže 3,175. Majú síce aj svoje klubové koeficienty, lenže tie sú nižšie ako pätina z národného, čiže sa im počíta ten. Pre zaujímavosť, DAC 1904 Dunajská Streda si nazbierala za ostatných päť sezón 3,000, MŠK Žilina 2,500, MFK Ružomberok 2,000 a Spartak Myjava 0,250 bodu.

V praxi to znamená, že všetky slovenské kluby s výnimkou Trnavy, Slovana a Trenčína budú mať v prípade účasti v pohárovej Európe v budúcej sezóne problém sa dostať medzi nasadených čo i len v prvom predkole EL. Budú totiž potrebovať veľké šťastie na vývoj v iných ligách. Pre pripomenutie, v tomto ročníku to Dunajskej Strede a Ružomberku na nasadenie tesne nevyšlo, čiže boli pod čiarou a začínali hneď na úvod proti kvalitným súperom.

Koeficienty slovenských klubov pre sezónu 2020/21

FC Spartak Trnava – 8,500
ŠK Slovan Bratislava – 7,000
AS Trenčín – 5,500
všetky ostatné – 3,175