Main Content

Brankár Bajza hviezdi na Cypre: Už ozdobil aj vianočný stromček (rozhovor)

piatok, 13. december 2019 10:43 | Autor: Jakub Vaverka

Pavol Bajza
Pavol Bajza | zdroj: TASR

Bola to prestupová bomba, keď sa slovenský brankár Pavol Bajza v roku 2012 sťahoval z druholigovej Dubnice do Parmy. V talianskej Serii A si pripísal štyri štarty, a postupne nasledovali ďalšie zastávky. Momentálne si užíva pôsobenie v cyperskom Olympiakose Nikózia, kde naposledy vygumoval aj hviezdy mestského rivala APOEL-u a ťahá už sériu štyroch núl za sebou.

Bajza si výborné renomé prinavrátil v dánskom klube Vejle BK, s ktorým postúpil do najvyššej súťaže a fanúšikovia ho tam doslova nosili na rukách. Po roku v Superlige však prišla ponuka od nováčika cyperskej ligy Olympiakosu Nikózia a nasledovalo sťahovanie zo severu Európy na juh. „Zo začiatku sa mi zvykalo ťažšie, keďže som z Dánska na Cyprus prišiel z extrému do extrému. A to sa týka šoférovania na opačnej strane, sociálneho zabezpečenia, rozdielnej mentality ľudí i iného počasia. Postupom času sa to zlepšovalo a už to je v poriadku,“ povedal pre Sport7.sk Pavol Bajza.

„V Olympiakose máme vynikajúcu starostlivosť o hráčov, v Dánsku to až na takej úrovni nebolo, čo som bol veľmi prekvapený. Naopak, štadióny v Dánsku boli modernejšie, novšie. Tu niektoré majú svoje čaro, ale už sú zastaralé. Obidve súťaže však majú svoju kvalitu. O cyperskej hovorí už len to, že najlepší klub v krajine APOEL hrá pravidelne základnú skupinu Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Je tu veľa zahraničných hráčov v každom tíme, čo ju kvalitu ešte zvyšuje,“ podotkol.  

Na výborné výkony z dánskej Superligy nadviazal aj ostrove v Stredozemnom mori. „Vstup do ligy bol náročnejší, keďže v lete prišlo do klubu 15 nových hráčov. Poskladal sa úplne nový káder, takže chvíľu trvalo kým sme sa zohrali. Posledné štyri zápasy nám ukázali, že to začína klapať a vidieť to aj na výsledkoch. Dva sme remizovali, dva vyhrali, neinkasoval som ani raz. Teší ma, že pomáham mužstvu a túto šnúru by som rád natiahol, čo najdlhšie,“ zaželal si 28-ročný gólman.

Snom je reprezentácia

Dlhé roky v zahraničí mu pomohli nielen futbalovo, ale aj ľudsky. Plynule hovorí taliansky i anglicky, takže s komunikáciou za hranicami Slovenska nemá žiadny problém. „V kabíne to je často zábavné, hráči sa spolu rozprávajú aj štyrmi-piatimi jazykmi, keďže máme legionárov z viacerých krajín. Akonáhle však vstúpi tréner do kabíny, všetci prepnú na angličtinu,“ prezradil rodák z Predmiera. „Najviac vychádzam s jedným spoluhráčom z Venezuely, ktorý hrával desať rokov v Taliansku, takže hovoríme po taliansky. To je asi taký najbližší kamarát zo šatne,“ doplnil.

Bajza bol pravidelne členom mládežníckych výberov Slovenska. A práve kvalitné výkony v dvadsaťjednotke ho posunuli do veľkého futbalu, keďže Parma si naňho ukázala prstom po kvalifikačnom zápase o postup na ME 2013 proti Francúzsku (0:2). „Snom každého futbalistu je reprezentovať svoju krajinu a ja nie som výnimkou. Raz som dostal pozvánku do áčka od trénera Jána Kozáka na prípravný zápas s Gibraltárom, hoci som sa do brány nedostal. Tvrdo pracujem každý deň nielen na tom, aby som pomohol klubu, ale aj pre to, aby som mohol opäť reprezentovať a snáď si pripíšem aj nejaký štart v najcennejšom drese,“ pokračoval. „Momentálne máme v reprezentácii kvalitných brankárov. Dúbravka podáva vynikajúce výkony v Premier League, Dominik Greif v Slovane, v Poľsku stabilne chytá výborne Dušan Kuciak. Máme skvelú brankársku školu,“ uznal kvality krajanov Bajza. 

Vianoce na Cypre

Od septembra 2017 má za manželku Helenu Bašistová, ktorá vyštudovala prestížnu švajčiarsku školu International FIFA Master v oblasti manažérstva a pracovala aj v štruktúrach bratislavského Slovana. „Tým, že pracovala vo futbale, tak mu rozumie. Veľmi mi pomáha, je to pre mňa ľahšie, lebo vie, čo profesionálny futbalista potrebuje. Či ide o stravu alebo nejakú psychickú podporu. Som za ňu vďačný a môžem byť rád, že mám manželku, ktorá sa zaujíma o futbal,“ chrlil slová chvály na svoju polovičku Pavol Bajza. A ako budú Bajzovci tráviť vianočné sviatky? „Budeme na Cypre, keďže 22. decembra ešte máme zápas, nasleduje krátka pauza a 3. januára hráme znova. Keďže mám veľmi kreatívnu ženu, z vianočných vecí nám nechýba nič. Vianočný stromček, vianočná ruža, adventný veniec - všetko máme v byte pripravené a vyzdobené. Tradície dodržujeme aj na Cypre a určite budeme mať aj nejaké perníčky, na ktoré sa veľmi teším,“ uzavrel.

V spolupráci s: Michal Bachratý