Main Content

Cagliari: Nenápadný trpaslík plný hviezd, ktorý bojuje o Ligu majstrov

piatok, 13. december 2019 08:25 | Autor: Timotej Gašper

Futbalisti Cagliari (2019)
Futbalisti Cagliari (2019) | zdroj: TASR

Takmer v každej sezóne sa do povedomia  dostane klub, ktorého výkony a kvalitné pôsobenie nikto nečakal. Hrdinom sezóny 2019/20 je teda určite sardínske Cagliari Calcio. 

Koniec sezóny 2018/2019

Sardínsky klub pôsobil pred začiatkom tejto sezóny v prostredí obrovskej konkurencie Serie A ako celok súci na zostup. Napovedali tomu najmä fakty, že posledné dva ročníka sa pre nich skončili na 15.mieste, z ktorého to do druhej ligy nie je už tak ďaleko. Na druhom najväčšom ostrove Talianska sa však v lete udialo veľa zlomových udalostí, ktoré začali písať nové dejiny senzačného víťaza talianskej ligy zo sezóny 1969/70. 

Aktívne leto 2019

Leto 2019 bolo teda pre Cagliari Calcio v znamení prestavby kádra a snahy o lepšie výsledky. Vedeniu sa napokon aj napriek malej finančnej či marketingovej sile podarilo dotiahnuť mená ako Nahitan Nández (Boca Juniors), Giovanni Simeone (Fiorentina), Marco Rog (Neapol), Federico Mattiello (Chievo Verona), Luca Pellegrini (Juventus), Robin Olsen (AS Rím) či Radja Nainggolan (Inter), no belgický tank zo zálohy sa na Sardíniu vrátil hlavne z rodinných dôvodov. Hráči zo všetkých možných pozícií boli pre Cagliari obrovskou vzpruhou, keďže sa pod vlajkou najväčšieho Sardínskeho mesta zišiel obrovský talent aj bohaté skúsenosti. Klub sa mohol doširoka usmievať aj za to, že takmer všetci uvedení posilnili klub formou hosťovania. Okrem nových tvárí však v kádri už predtým figurovali aj skúsení veteráni ako Ragnar Klavan, Leandro Pavoletti či Valter Birsa.

Tréner

Tréner Rolando Maran, ktorý dovedna pracoval takmer 20 rokov predovšetkým v nižších talianskych ligách, dostal teda do rúk životnú príležitosť ukázať nielen svoje kvality, ale aj silu klubu z útulnej 16-tisícovej Sardegna Areny. Bývalý tréner Catanie, Vicenzi či Chievo Verona dokonale pozná taliansky futbal, keďže za necelé dve dekády trénoval len na Apeninskom polostrove. 

Sezóna sa začína

Ostrovanom nikto neprikladal žiadnu výraznú pozornosť, čo však v ich prípade znamenalo najväčšiu zbraň. Paradoxom je, že vstup do ročníka 19/20 nevyšiel vôbec podľa predstáv. I Sardi padli proti nováčikovi z Brescie aj proti Interu, no práve tieto pády zapríčinili následné povstanie. Cagliari Calcio od 15.9.2019 neprehrali ani jeden zápas, pričom v pohári sú už v osemfinále a v Serii A na perfektnom 4.mieste

Na čom stojí úspešná cesta Ostrovanov? 

Najpamätnejšie sú výhry nad Atalantou, Neapolom či Fiorentinou, ktoré doplňuje remíza s AS Rím. Kvalitné výkony stoja na základe dobrej taktiky. Cagliari vystupuje v rozostavení 4-3-3, ktoré občasne mení na 4-3-2-1. Rozohrávajú zo zabezpečenej obrany, posúvajú sa postupne dopredu, kde dynamickí a tvoriví stredopoliari hľadajú rýchle nohy útočníkov ako Simeone či Joao Pedro. V zápasoch I Sadri (Sardínskych) padá tiež veľa gólov, pričom na ich konte je už 31 presných zásahov, čo je v ligovej štatistike 3.najlepšie číslo. V tohtosezónnom vydaní Serie A je na koni Inter, ktorý sa obehuje s Juventusom, slovo má mierne nečakane má Lazio, no hneď za nimi je odhodlané Cagliari, ktorého postavenie a priamy boj o európske poháre nie je len náhodou. Aj keby im jar nevyšla podľa predstáv, ich pôsobenie v prvej polovici sezóny si právom zaslúži veľký obdiv.