Main Content

VIDEO: Bitku o Manchester poznačil rasizmus: Ani tento idiot nám nepokazí radosť z víťazstva

Futbalisti Manchestru United majú za sebou najlepší týždeň v prebiehajúcej sezóne. Po stredajšom domácom víťazstve nad Tottenhamom (2:1) uspeli zverenci trénera Oleho Gunnara Solskjaera aj v mestskom derby, keď v sobotu zvíťazili v 16. kole Premier League na ihrisku úradujúceho majstra Manchestru City 2:1. V tabuľke sa vyšvihli na piate miesto, hráčom City patrí tretia priečka a ich šance na obhajobu titulu sa znížili.

Zápas poznačili rasistické prejavy domáceho fanúšika smerom k hráčom United Fredovi a Jessemu Lingardovi. Blízko pri ihrisku stojaci muž na nich pred rohovým kopom v druhom polčase vykrikoval a napodobňoval pri tom opicu. Video z incidentu na Etihad Stadium obletelo sociálne siete a prípadom sa už zaoberá polícia. "Ani tento idiot nám nepokazí radosť z víťazstva. Zápas mal náboj, bolo to derby, ale nikdy nie je dôvod na rasizmus," napísal Lingard na Twitteri.

Anglická polícia zatkla fanúšika v súvislosti z rasistickými prejavmi v sobotnom manchesterskom derby medzi domácim City a United. Štyridsaťjedenročný muž je podozrivý z výtržníctva s rasovým motívom. "Spolupracujeme s oboma klubmi na vyšetrení prípadu. Rasizmus nemá miesto vo futbale, ani našej spoločnosti, takéto veci berieme extrémne vážne," citovala agentúra AP stanovisko superintendenta miestnej polície Chrisa Hilla.

Anglickí futbalisti sa nedávno stretli s rasistickými prejavmi počas kvalifikačného zápasu Euro2020 v Bulharsku. "Hovorí sa o tom každý týždeň, ale neprestane to, kým sa nevyvodia dôsledky. Dotklo sa to oboch, Freda aj Jesseho. Je to ignorantské správanie," dodal Solskjaer a doplnil ho Guardiola. "Podporujem stanovisko nášho klubu. Bojujeme s tým neustále, verím, že sa to už nikdy nestane," povedal na záver.