Main Content

Fortuna liga je napínavá asi ako Premier League: Majstra vie určiť každý

nedeľa, 8. december 2019 17:45 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Prvá časť futbalovej Fortuna ligy je za nami. Dopadla viac-menej podľa očakávaní. A hoci sme chceli viac, dostali sme menej.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa jesenná časť Fortuna ligy. Pri hľadaní odpovede na otázku, aká bola, treba použiť diplomatický slovník, pretože inak by mohlo dôjsť k nechcenému znehodnoteniu súťaže. A predsa nebudeme hanobiť našu ligu, lenže ani klamanie nepomôže. Jednoducho povedané, chceli sme vidieť viac, ako bolo na jeseň ponúknuté. Dramatická situácia v boji o popredné priečky nebola, nie je a ani nebude, pohárové priečky sa zdajú byť na 75 % vybavené a boj o záchranu situáciu nezachráni.

Momentov, ktoré by lákali a vzbudzovali pozornosť verejnosti, bolo proste málo. Veď ak príde na finále celej jesene, ba možno aj sezóny (Slovan – DAC), len 8593 divákov (38,2 % kapacity NFŠ), to hovorí za všetko. FL je síce najsledovanejšia súťaž na Slovensku, ale v návštevnosti za okolitými krajinami výrazne zaostáva.

Samozrejme, nie vždy je to iba o napínaných situáciách, veď napr. aj pri pohľade na tabuľku anglickej Premier League zistíme, že má v tejto sezóne podobne uspávajúci priebeh ako FL. Lenže nad PL sa ochká, akoby tam bol tuhý boj o titul a celkovo išlo o vyrovnanú súťaž. Hlavne, že medzi prvým a posledným je v PL už teraz rozdiel takmer 40 bodov, čiže štyroch výkonnostných tried… Aj preto by sme nemali FL tak hanobiť a zároveň PL vyzdvihovať. Ak sa zmení pohľad na FL, bude to lepšia súťaž, no k tomu musia dopomôcť aj jej aktéri.

Otázka majstra bola vo FL zodpovedaná už pred sezónou, jeseň dala tomu len pečiatku. Slovan aktuálne nemá konkurenciu. Tým však nehovoríme, že je taký dobrý, ale len to, že nenašiel súpera. Veď tento istý káder mali belasí už v predminulej sezóne, no titul získala Trnava a Dunajská Streda vydržala vtedy v boji o titul dlhšie ako slovanisti. Čiže súčasný Slovan sa evidentne dá na domácej scéne prekonať, len na to by museli byť súperi konsolidovaní a správne majstrovsky nastavení.

Spartak je po obrovských zmenách stále len akoby na začiatku skladania kádra a budovania novej éry klubu. DAC netrafil správneho trénera, pretože ten sa najprv zbavil lídrov mužstva, aby sa následne vyhováral, že má mladý káder. Navyše naivným futbalom to tiež k titulu nepôjde. Žilina má už iné ako majstrovské smerovanie. Práca v klube je síce dobrá, ale len s mladými hráčmi na titul nedosiahnete. Trenčín nemá vybudované zázemie, nehovoriac o tom, aké časté zmeny sa tam dejú. A ostatných je zbytočné v majstrovskej otázke čo i len spomínať. Bohužiaľ, v takejto konkurencii nie je pre Slovan zisk titulu úspechom, ale povinnosťou.

Čo je ešte horšie, situácia nevyzerá byť dramatická ani v boji o pohárové priečky. Slovan ušiel najbližším prenasledovateľom o 10 bodov (to je v dlhodobej súťaži hranica jednej výkonnostnej triedy), no a Žilina a DAC majú tiež 10-bodový vankúš na zisk miesteniek do pohárovej Európy. Jediným otáznikom tak zostáva, či štvrté miesto získa víťaz Slovenského pohára, alebo sa bude hrať baráž medzi klubmi od 4. do 7. miesta.

Aj preto je lepšie byť po 22. kole v hornej šestke. Voľné sú tri miesta a bude na ne minimálne šesť kandidátov s pomerne vyrovnanými šancami. Či však potom nebude z nadstavby o titul skôr len séria prípravných zápasov, ako tomu bolo v minulej sezóne, to je už na inú tému.

Opäť sa môže stať, že aj v druhej sezóne za sebou bude z hľadiska napínavosti oveľa zaujímavejšia skupina o záchranu, pretože Nitra a Pohronie sa v závere jesene dostali späť do reálnej hry o zotrvanie v súťaži. Nehovoriac o tom, že Sereď sa namočila do záchranárskych prác a pokojná nemôže byť ani Senica. A nemal by byť ani Trenčín, lebo ten si aj minulý rok hovoril, že sa mu nič vážne nemôže stať, a nebyť jednej chyby súpera, dnes je druholigový…

V každej časti jesene by sme našli pozitíva. Dobrý úvod mala Žilina, stred Ružomberok a záver jesene Michalovce. Zlaté Moravce – Vráble odohrali až na záver tiež slušnú jeseň. Slovan odohral ako jediný jeseň bez výkyvov. Ostatní majú bodov asi toľko, koľko sa aj čakalo, hoci hlavne Trnava a Trenčín ich mali mať o niečo viac, lenže nevyhli sa krízam.

Výrazné emócie vzbudzovali na jeseň aj veľké chyby rozhodcov, ktoré vo viacerých prípadoch menili výsledky. Tým nehovoríme, že naši rozhodcovia sú slabí, len že VAR mal byť zavedený už dávno. Lebo situácia v tabuľke by bola určite s VAR-om iná a hlavne spravodlivejšia.

Spoločne si zaželajme, aby sa za najbližšie čosi vyše dva mesiace uvarili v klubových kuchyniach prevažne správne rozhodnutia, aby bola potom jar zaujímavejšia ako jeseň. V každom jednom klube je veľký priestor na zlepšovanie. Smutné je, že aj vo veciach, ktoré by mali automaticky fungovať, keďže vo FL sú aj kluby, kde neriešia len športovú časť.