Main Content

Emery je konečne preč. Arsenal ale musí pokračovať v ťažkých krokoch

streda, 4. december 2019 12:26 | Autor: Jakub Vaverka

Alexandre Lacazette
Alexandre Lacazette | zdroj: TASR

Arsenal získal nálepku klubu, ktorý dlhodobo zaostáva za svojimi možnosťami. Teraz Kanonieri zmenili trénera, odišiel Španiel Emery. Nastal čas na väčšiu zmenu?

Arsenal koncom minulého týždňa vyhodil španielskeho trénera Unaia Emeryho. Konečne. Tento kormidelník pri všetkej úcte nemal kvalitu ani osobnosť na to, aby dokázal Kanonierov dotiahnuť späť na popredné priečky nielen anglického, ale aj svetového futbalu. Emery mal v klube skončiť už po prehratom finále Európskej ligy proti Chelsea. Cieľom totiž bolo vrátiť Arsenal do Ligy majstrov, avšak nepodarilo sa mu to. A ak by ostal vo funkcii, zrejme by sa mu to nebolo podarilo opäť. 

Unai Emery
Unai Emery | zdroj: TASR

Pre fanúšikov The Gunners nie je jednoduché obdobie. Ale situácia sa začala hýbať a to je podstatné. Emery je preč, dočasne jeho funkciu prebral legendárny Fredrik Ljungberg. Ale čo ďalej? Prvý zápas pod vedením švédskej náhrady Arsenal remizoval na pôde o záchranu bojujúceho Norwichu City 2:2. A reálne mohol aj prehrať.

Arsenal potrebuje angažovať prvotriedneho trénera, ktorý má niečo za sebou a vie pracovať ako s mladými hráčmi, tak aj so skúsenejšími borcami. Prvou úlohou je teda tréner. V najbližších prestupových obdobiach by zas bolo dobré ustáliť káder, pretože viacero futbalistov prvého tímu AFC jednoducho v tomto bode na Premier League nemá. 

Hráči Arsenalu - Alexandre Lacazette
Hráči Arsenalu - Alexandre Lacazette | zdroj: TASR

Druhou úlohou je teda rez tímom. Je potrebné urobiť poriadok v kádri, vrátiť kapitánskej páske význam, aký by mať mala a poslať preč futbalistov, ktorí dlhodobo podávajú výkony pod svoje možnosti. Nebude to jednoduché, ale nie je to nereálne.

Chýbajú lídri typu Henry, Pires či Bergkamp. Arsenal vie, aké je to byť najlepší, ale cesta späť na vrchol bude nesmierne náročná. Preto Emeryho odchod musí byť naštartovaním zmeny a nielen výstrelom do tmy. Inak klub, ktorý ako jediný v histórii vyhral Premier League bez jedinej prehry, bude naďalej zaostávať za svojím potenciálom. A to je škoda, pretože Arsenal je klasika.