Main Content

F1: Hamilton zvíťazil na poslednej Veľkej cene sezóny v Abú Zabí

nedeľa, 1. december 2019 15:59 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Abú Zabí 1. decembra (TASR) - Brit Lewis Hamilton na Mercedese triumfoval v nedeľu na Veľkej cene Abú Zabí, posledných 21. pretekoch seriálu majstrovstiev sveta F1. Už istý víťaz šampionátu prišiel do cieľa pred druhým Maxom Verstappenom na Red Bulle, tretí skončil Charles Leclerc na Ferrari.

Pre Hamiltona, ktorý do pretekov odštartoval z pole position, išlo o 11. víťazstvo v sezóne a 80. v kariére. Symbolicky ním zakončil sezónu, v ktorej si už v predstihu zabezpečil svoj šiesty titul majstra sveta. Pokojné preteky boli aj o rozlúčke Nemca Nica Hülkenberga z Renaultu s Formulou 1. V nej po sezóne 2019 skončil aj Poliak Robert Kubica (Williams), ktorého od novej sezóny nahradí Kanaďan Nicholas Latifi.

Hamilton, ktorý ako jediný pretekár absolvoval všetky kolá ročníka 2019, triumfoval v celkovom poradí pred svojím tímovým kolegom Fínom Valtterim Bottasom, tretí skončil Max Verstappen. Mercedes získal aj Pohár konštruktérov.

Víťaz kvalifikácie Hamilton si po štarte postrážil prvú priečku a v úvodných kolách postupne zvyšoval náskok. Výborne odštartoval Leclerc, ktorý sa okamžite dostal pred druhého Verstappena. V 13. kole zaujala dvojitá zastávka v boxe Ferrari. Leclerc prezul bezproblémovo, no Vettel sa zdržal dlhšie a na trať sa vrátil až na 8. priečke. Bottas štartujúci z posledného 20. miesta sa postupne predieral až na pódiové priečky.

Záverečné preteky sezóny sa niesli v uvoľnenej atmosfére s minimom dramatických momentov. V 33. kole Verstappen v jednej zo zákrut predbehol Leclerca a následne sa ubránil aj snahe Monačana získať späť stratenú pozíciu. Hamilton si suverénne prišiel po víťazstvo, Verstappen s Leclercom si postrážili 2., resp. 3. priečku