Main Content

Famózna Petra Vlhová so skvelou pozíciou: V druhom kole bude v Killingtone útočiť na víťazstvo!

sobota, 30. november 2019 16:14 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Killington 30. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si v 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára vypracovala pozíciu, z ktorej mohla útočiť na víťazstvo. V Killingtone figurovala na druhom mieste s odstupom 23 stotín sekundy na vedúcu Talianku Martu Bassinovú. Tretia bola priebežne Švajčiarka Michelle Gisinová (+0,29 s).

V americkom stredisku panovali snehovo výborné podmienky, ale situáciu komplikoval vietor. Organizátori museli posunúť štart nižšie a skrátiť trať prvého kola o sedem bránok, takže lyžiarky prišli o vrchnú strminu a museli sa rozbiehať v rovinatejšej pasáži. V nej nešla úplne čistú jazdu domáca Mikaela Shiffrinová, ktorá dokázala zrýchliť v spodnej časti, ale nestanovila najlepšie parametre prvého kola. Recept na úvodnú pasáž ukázala Francúzka Tessa Worleyová, vďaka agresívnejšiemu prejavu sa dostala o šesť stotín pred Shiffrinovú. Najvyrovnanejší výkon predviedla Bassinová a vďaka nemu sa zaradila na čelo časom 49,05 s.

Vlhová sa vydala na trať vzápätí so štartovým číslom 7, spočiatku išla opatrnejšie, s pribúdajúcimi metrami však naberala svoju typickú agresivitu, ktorou "zakryla" aj chybičku na jednej z terénnych vĺn a v cieli prekonala všetky súperky s výnimkou Bassinovej. "Prekvapilo ma to, ale Marta je veľmi rýchla. Dobrý pocit som mala od polovice trate, vrch som nešla dobre, cítila som, že som nechytila rytmus. Pre mňa je veľmi ťažké, keď štartujeme do roviny. Trošku som sa tam hľadala, strmú časť som išla dobre. Rozstupy sú veľmi malé, takže všetko je otvorené a bude to boj. Trať je veľmi krátka, je to taký šprint, takže zvíťaziť môže hocikto," povedala Vlhová pre RTVS. Poradie v prvej trojke zamiešala ešte Gisinová, ktorá so šestnástkou zaostala za Vlhovou len o šesť stotín. O prvenstvo tentoraz nebojovala víťazka úvodného "obráku" z rakúskeho Söldenu, Novozélanďanka Alice Robinsonová pre pád nedokončila prvé kolo.