Main Content

Rozhodol sa reprezentovať krajinu svojich predkov, v Holandsku ho poriadne skritizovali

utorok, 19. november 2019 12:47 | Autor: Timotej Gašper

Sergino Dest
Sergino Dest | zdroj: TASR

Želal si obliekať reprezentačný dres krajiny, z ktorej pochádza jeho otec, no v jeho terajšom pôsobisku sa to nestretlo s pochopením. Reč je o mladom obrancovi menom Sergiño Dest. 

Sergiño Dest sa narodil v novembri 2000 v holandskom meste Almere. Jeho otec má americký pôvod, zatiaľ čo jeho matka je z Holandska. Sergiño najprv hrával v rodnom meste Almere, no v roku 2012 sa ako dvanásťročný presunul do akadémie Ajaxu Amsterdam. V prestížnej akadémii sa mu darilo perfektne, za čo svedčí rýchle postupovanie medzi jednotlivými vekovými kategóriami. 

Tak ako býva v prvom tíme Ajaxu každoročne zvykom, aj na konci tohto leta si tréneri prvého tímu po letnej príprave vybrali pár šťastlivcov z mládežníckeho tímu, ktorí sa presunú k seniorskému profesionálnemu tímu. Jednou z týchto nádejí bol v septembri aj vtedy ešte osemnásťročný Dest, ktorý ihneď po ponúknutej šanci zaujal vo veľkom. Rýchle nohy,  premýšľanie, dobré zakladanie útoku a kvalitné centre mu zaručili kvalitnú porciu minút v prvom tíme, no Sergiño ešte musí popracovať na defenzívnej časti svojej práce. 

Zložitejšou úlohou ako adaptácia do prvého tímu však bolo pravdepodobne rozhodovanie, ktoré sa nielen v holandskom futbale veľmi intenzívne rozoberalo. Hviezdny tínedžer má vďaka otcovi možnosť reprezentovať USA, pričom po matkinej strane a vzhľadom na to, že sa v Holandsku narodil a vyrastal, mohol obliekať aj dres Oranjes. Na mládežníckej úrovni bol Dest oddaný USA, čo sa napokon rozhodol nemeniť ani na seniorskej úrovni. „Keď som sa rozhodol, na americkej strane bolo veľa ľudí veľmi šťastných. Na tej druhej to už také nebolo. V Holandsku ma za to kritizovali a boli z toho až rozzúrení. Pýtali sa ma, prečo som si vybral USA a nie Holandsko, kde som sa narodil a kde žijem celý život. Vyrástol som v Holandsku, no vo futbale je to o inom. Bolo pekné vedieť, že ste žiadaní, ale urobil som napokon správne rozhodnutie,“ okomentoval svoju situáciu pre ESPN samotný Sergiño Dest.