Main Content

Ak to nevyjde na Euro 2020 priamo… Slovensku hrozia tieto barážové možnosti

utorok, 19. november 2019 07:25 | Autor: Filip Chudý

Radosť hráčov Slovenska
Radosť hráčov Slovenska | zdroj: TASR

Slovensko nemá postup z kvalifikácie vo vlastných rukách, ale v baráži Ligy národov má šancu na reparát. V hre zostali nasledujúce možnosti.

Kvalifikácia na Euro 2020 je na svojom konci, keďže nás čaká úplne posledný hrací deň. Pred ním je známych už 19 postupujúcich. O poslednom 20. sa rozhodne v našej E-skupine. Bude ním víťaz zápasu Wales – Maďarsko. Ak sa v ňom zrodí remíza, potom bude dôležitý aj výsledok duelu Slovensko – Azerbajdžan, pretože iba výhra nás posúva na Euro. Ak by sme nevyužili prípadnú remízu v Cardiffe, postúpi Maďarsko.

Vyjasnieva sa aj v baráži Ligy národov (LN), ktorú určite budú hrať neúspešní z našej skupiny, teda s výnimkou Azerbajdžanu. Toto duo doplní už známu štrnástku barážových krajín na 16. Rozdelené budú do štyroch skupín (A, B, C a D) po štyroch. Hrá sa semifinále na pôde lepšie umiestneného z LN a víťazi si zahrajú finále, pričom o výhode domáceho prostredia rozhodne žreb v piatok 22. novembra o 12.00 h vo švajčiarskom Nyone. Semifinále baráže sa hrá 26. marca 2020, finále 31. marca 2020.

Baráž Ligy národov – isté pozície

Skupina A

Island – A4
A2 – A3

Skupina B

Bosna a Hercegovina – B4
B2 – B3

Skupina C

Škótsko – C4
Nórsko – Srbsko

Skupina D

Gruzínsko – Bielorusko
Severné Macedónsko – Kosovo

Možná pozícia Slovenska

Ak spadneme do baráže, mali by sme byť v s najväčšou pravdepodobnosťou v „béčku“, rozhodnuté však nie je o našom súperovi. Poradie krajín vďaka rebríčku LN, ktoré rozhoduje pri nasadení, je v „béčku“ takéto:

1. Bosna a Hercegovina – istá baráž a pozícia B1
2. Wales
3. Slovensko
4. Írsko – istá baráž
5. Severné Írsko – istá baráž

Ak postúpi na Euro Wales, potom budeme mať pozíciu B2 a v semifinále baráže doma privítame Írsko.Druhá semifinálová dvojica by bola Bosna a Hercegovina – Severné Írsko, pričom z nej by vyšiel náš prípadný finálový súper, ktorého víťaz by postúpil na Euro.

O čom rozhodne žreb?

Ak však postúpi na Euro Maďarsko, potom by sa malo medzi kvartetom Wales, Slovensko, Írsko a Severné Írsko rozhodnúť žrebom o tom, kto z nich pôjde do „áčka“, kde by mali zrejme pozíciu A2. Írsko, ktoré patrí medzi organizátorov Eura, by však UEFA zrejme ponechala v „béčku“.

Bulharsko, Izrael – žreb rozhodne, či pôjdu do „áčka“ alebo „céčka“
Rumunsko – žreb rozhodne, či pôjde do „áčka“ alebo „céčka“. Keďže je však jeden z organizátorov Eura 2020, UEFA môže zabrániť, aby išlo do „céčka“, kde je ďalší spoluorganizátor šampionátu Škótsko.

Spoluorganizátorom šampionátu je aj Maďarsko. Ak by išlo do baráže, bolo by v „áčku“ alebo „céčku“.