Main Content

REBRÍČEK: TOP 10 krajných obrancov sveta

štvrtok, 17. november 2011 15:40 | Autor: Anton Martinka

REBRÍČEK: TOP 10 krajných obrancov sveta
REBRÍČEK: TOP 10 krajných obrancov sveta | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Krajní obrancovia zastávajú jednu z najťažších pozícii v základnej jedenástke, nielen že musia vedieť dobre brániť, ale v posledných rokoch dostávajú čoraz viac útočných úloh. Dnes vám predstavujeme tých najlepších z najlepších.

10. Jose Enrique

Desiata pozícia patrí letnej akvizícii FC Liverpool Jose Enriquemu, ktorý prestúpil do kádru trénera Dalglisha z Newcastlu za 6 600 000 libier. Enrique sa zaradil okamžite do základu. Momentálne patrí medzi základné piliery “ The Reds“. Enrique nevyniká len obrannými schopnosťami, ale taktiež svojou výbornou technikou a rýchlosťou. Jedinou zlou správou pre Enriqueho je to, že ho tréner Del Bosque zatiaľ nenanominoval na žiadny zraz španielskej reprezentácie. My si však myslíme, že pre španielskeho rýchlika to bude za predpokladu udržania terajšej výkonnosti už len otázka času.

Trhová cena: 7,5 milióna eur, Vek: 25
     
9. Jordi Alba


Deviate miesto patrí taktiež Španielovi. Je ním len 22 ročný Jordi Alba, ktorý momentálne oblieka dres Valencie. Po zimnom prestupovom období môže byť však všetko inak. Mladý obranca odmietol podpísať novú zmluvu s Valenciou, keďže má o neho záujem jeho pôvodný klub FC Barcelona, ktorá musí pomaly myslieť na nájdenie vhodnej náhrady za starnúceho Erica Abidala, či sekundanta k Maxwellovi. Pre Barcelonu by bol 22-ročný Španiel “trefou“ do čierneho, keďže zapadá do štýlu hry Katalánskeho celku. Je rýchly, zdatný a taktiež mimoriadne technicky vyspelý. Tieto vlastnosti mu už aj dopriali zahrať si za reprezentáciu, kde odohral 2 zápasy, oba celých 90 minút.

Trhová cena: 6 miliónov eur, Vek: 22

8. Maicon
 

8. miesto patrí reprezentantovi Brazílie Mainconovi, ktorý momentálne oblieka dres talianskeho Interu Miláno. 30-ročný Maicon Douglas Sisenando patrí medzi lídrov a je jedným zo stavebných pilierov obrany trénera Claudia Ranieriho. V posledných rokoch najme po ére Mourinha sa špekulovalo o jeho odchode do Realu Madrid, či Manchester City. Maicon však neprestúpil a avizoval, že je v Interi šťastný. V tejto sezóne zatiaľ odohral len 6 zápasov a strelil v nich 1 gól. Hoci stále patrí medzi najlepších krajných obrancov na svete niektorí kritici hovoria, že najlepšiu časť kariéry má už za sebou.

Trhová cena: 25 miliónov eur, Vek: 30


7. Gael Clichy

Siedma priečka patrí letnej posile Manchestru City Francúzovi Gaelovi Clichymu, ktorý prišiel do tímu trénera Manciniho počas tohto leta z Arsenalu Londýn za sumu 7 miliónov libier. Clichymu momentálne patrí pevné miesto v obrane Citizines, v tejto sezóne odohral zatiaľ 11 zápasov v základnej zostave. Prínos 26-ročného francúzskeho reprezentanta odzrkadľuje aj výkonnosť Citizens, ktorý sú prvý v tabuľke Premier League. Naopak Arsenal sa s jeho odchodom len ťažko vyrovnával, čo sa odzrkadlilo na slabej výkonnosti v úvode sezóny.

Trhová cena: 16 miliónov eur, Vek: 25


6. Sergio Ramos


Šieste  miesto patrí hráčovi Realu Madrid Sergiovi Ramosovi. Tento urastený obranca nepatrí len medzi lídrov Bieleho baletu ale aj úradujúcich majstrov sveta, teda španielskej reprezentácie.  V Madride pôsobí od sezóny 2005/2006 a za Pusinky stihol odohrať už 263 stretnutí, v ktorých strelil na obrancu veľmi atraktívnych 32 gólov. V súčasnosti síce zastupuje miesto stopéra po zranenom Ricardovi Carvalhovi, no jeho tradičný post je hlavne na pravom kraji obrany.

Trhová cena: 30 miliónov eur, Vek: 25

5. Patrice Evra

Piate miesto nášho rebríčku patrí kapitánovi francúzskej reprezentácie Patricovi Evrovi, bez ktorého by sme si nemohli predstaviť základnú zostavu Manchestru United posledných rokov. Evra je lídrom zostavy Alexa Fergusona a taktiež tvárou francúzskej reprezentácie a to napriek rôznym škandálom, ktoré ju sprevádzali v posledných rokoch. Za túto sezónu už odohral 14 zápasov. Evra disponuje skvelou technikou a fyzickou kondíciou.

Trhová cena: 25 miliónov eur, Vek: 30

4. Ashley Cole

Na štvrtej priečke sa umiestnil skúsený ľavý obranca Londýnskej Chelsea Ashley Cole. Cole je neodmysliteľnou súčasťou základnej zostavy trénera Vilass-Boasa. Tento Angličan pôsobí na Stamford Bridge od roku 2006. Za Chelsea odohral zatiaľ 211 zápasov s bilanciou 6 gólov. Cole patrí taktiež do základnej zostavy anglickej reprezentácie, ktorá síce už desiatky rokov nedosiahla výraznejší úspech, no momentálne je považovaná za jednu z najlepších na svete. Ashley je taktiež  obľúbencom fanúšikov “The Blues“ a o jeho prípadnom odchode z klubu nechcú ani počuť.

Trhová cena: 25 miliónov eur, Vek: 30


3. Philip Lahm

Bronzová pozícia patrí kapitánovi Bayernu Mníchov Philipovi Lahmovi, ktorý je súčasne aj kapitánom nemeckej reprezentácie. Bayern v tejto sezóne predvádza oku lahodiaci futbal a mnohí ho začínajú porovnávať aj s Barcelonou. Lahm je kompletný hráč, je rýchly, výborny po technickej stráne a mentálne silný. Za Bayern doposiaľ odohral v tejto sezóne 19 zápasov, uvidíme ako dopadnú Bavori pod jeho vedením v ostrosledovanej Lige Majstrov, ktorá vyvrcholí tento rok na ich domácom štadióne.

Trhová cena: 28 miliónov eur, Vek: 28

 
2. Dani Alves

Striebornú priečku obsadil v našom rebríčku brazílsky reprezentant a v súčasnosti hráč najlepšieho tímu na svete Dani Alves. Opora Barcelony prišla do katalánskeho veľkoklubu pred štyrmi rokmi zo Sevilly za 32 miliónov eur, čím sa stal najdrahším obrancom v histórií futbalu. Daniho Alvesa si možno niektorí z vás mýlia s útočníkom, keďže pri hernom prevedení Barcelony to naozaj niekedy vyzerá tak, že hrá na ľavom krídle útočnej formácie. V obranných aspektoch hry je však nenahraditeľný a to z neho robí jedného z najuniverzálnejších hráčov na svete.

Trhová cena: 30 miliónov eur, Vek: 28

1. Marcelo

Pre niekoho možno prekvapujúco obsadil prvé  miesto krajný obranca Realu Madrid, len 23-ročný Brazílčan Marcelo. Dlho sa nevedelo kam Marcela zaradiť, či medzi záložníkov, alebo obrancov, všetko sa však vyjasnilo práchodom Mourinha na trénerskú lavičku Bieleho Baletu. Marcelo sa prezentuje nádherným technickým futbalom a veľmi často podporuje útok, rovnako ako Dani Alves v konkurenčnej Barcelone. V minulej sezóne sa však potvrdilo, že vyniká aj obrannými vlastnosťami. Marcela možno nazvať prototypom moderného obrancu. A právom mu patrí prvá pozícia, hoci je stále veľmi mladý a určite má najlepšie ešte len pred sebou. Sám Roberto Carlos, legenda Realu Madrid, prehlásil že Marcelo je lepší ako býval on sám v najlepších rokoch.   

Trhová cena: 25 miliónov eur, Vek: 23
 

Odporúčané články