Main Content

Postupovej rozprávke je (zdá sa) koniec: Verme, že Slovan sa aspoň poučí

piatok, 8. november 2019 13:38 | Autor: Filip Chudý

Smutní hráči Slovana
Smutní hráči Slovana | zdroj: TASR

Už len bláznivá matematika drží Slovan v postupovej hre. Dôležitejšie však bude, ako Slovan využije získané poznatky v budúcnosti, aby bol lepší.

Komentár Filipa Chudého

Najhorší možný výsledkový scenár pre futbalistov Slovana Bratislava z tretieho a štvrtého hracieho kola K-skupiny Európskej ligy spôsobil, že ich postupový sen do jarnej časti súťaže je už iba v rovine teórie. Na 95 a viac percent je už totiž jasné, že zo skupiny postúpi Braga a Wolverhampton. Zmení to už len výsledková zhoda náhod.

Akýkoľvek pre belasých nepriaznivý rezultát v jednom zo štyroch zvyšných súbojov skupiny ich totiž vyradí definitívne aj matematicky. Nehovoriac o tom, že výsledky, ktoré im hrajú do kariet, sú prakticky v každom jednom prípade pomerne málo pravdepodobné. Navyše, portugalský a anglický klub to môžu dať vo vzájomnom stretnutí „na kríž“ a je vybavené…

Snívať o postupe teda nemá zmysel, hoci sa to po prvých dvoch kolách zdalo ako krásna predstava. Realita je však úplne inde. Na ihrisku sa ukázalo, že kluby z priemeru portugalskej (Braga je aktuálne 10.) a anglickej (Wolves 12.) súťaže sú v tejto chvíli lepšie ako Slovan. A hoci je na papieri od belasých kvalitnejší aj Besiktas, už v Bratislave bolo viditeľné, že aktuálne je v tragickej forme, preto nula na jeho konte neprekvapuje. A bude menší zázrak, ak sa vo zvyšku skupinovej fázy dostane aspoň na štyri body, ktoré už Slovan má.

A hoci sa môže zdať, že vo zvyšku K-skupiny o nič nepôjde, opak je pravdou. Motív postupu už síce nebude hrať prím, ale sekundárnych záležitostí, o ktoré sa oplatí zabojovať, je stále dostatok. Finančné bonusy, koeficient, predaj hráčov, prestíž…

Zároveň je to aj dobrá ukážka toho, aby aj v Slovane videli, že ich káder v skutočnosti nie je až taký kvalitný a široký, ako možno na Slovensku a hlavne vo vedení klubu panoval názor. Na našu ligu síce stačí vrchovate, ale na Európsku ligu nepostačuje.

Prišli prvé menšie zdravotné problémy (Moha, Čavrič, Strelec) a už pomaly nemal kto v Anglicku hrať. Základná zostava sa ešte ako-tak zalepila, ale z lavičky prišla len zostatková kvantita, viď víťazný gól cez ktoré priestory padol. A teraz si predstavme, že by mal Slovan väčšie zdravotné problémy a k tomu aj kartové tresty…

Samozrejme, ťažko v slovenských podmienkach platiť široký káder, keď ani zďaleka nemáte istú európsku jeseň, ale napr. české kluby to dokážu. Viď Slavia, dlhé roky aj Plzeň a nie tak dávno tiež Sparta. Len rozdiel je v tom, že všetky spomínané české kluby boli úspešné, keď v nich prevažovali domáci hráči. Keď Slavia nemá problém uhrať remízu v Barcelone s českými hráčmi, prečo by Slovan nemohol remizovať so Slovákmi vo Wolverhamptone?

A nech nikto nehovorí, že v našich podmienkach to nie je možné, lebo je. Trnava pri postupe do skupiny dokonca mala v istej fáze na ihrisku len slovenských futbalistov bez jediného legionára. Spartak, Slavia, Plzeň a predtým aj Sparta ukázali, že úspech sa dá dosiahnuť aj s domácimi hráčmi, čo stojí menej a prinesie futbalu v domovine výrazne viac. Mimochodom, akú národnosť mal najlepší hráč Slovana na pôde Wolverhamptonu a koľko našich krajanov bolo na trávniku s ním?

Nie je hanba prehrať o gól na pôde klubu z Premier League, ale aspoň nejaké šance si slovanisti rozhodne mali vypracovať. Tentoraz však mali len plán A, ktorým bolo ukopanie bezgólovej remízy. Takmer sa to podarilo, ale futbalová spravodlivosť nezostala slepá a domáci zaslúžene vyhrali. Keby to belasí skúsili v odvážnejšom štýle Slavie, horšie by to pre nich neskončilo.

Nech je to teda aspoň ponaučenie pre blízku a tiež vzdialenejšiu budúcnosť. V Istanbule a aj doma s Bragou (zvlášť v chladnom decembri) sa dá uspieť, ale nemožno len brániť ako v Anglicku, treba hrať tak, ako v domácom súboji proti vlkom, čiže pevne vzadu a premyslene dopredu.

A smerom do budúcnosti si treba o niečo lepšie zložiť káder a nebáť sa vsadiť na Slovákov. Pod Tatrami máme množstvo futbalistov, ktorí by určite zahrali lepšie, prinajhoršom nie slabšie, ako viacerí legionári v belasom. Dovolíme si povedať už teraz, že ak chce Slovan pravidelne hrávať v skupinách, bude to nevyhnutnosť. Napr. Pauscheka mohol mať späť už dávno, pričom ten teraz mohol napr. ubrániť Traoreho na kraji. Prednosť však dostali cudzinci, čo je škoda pre slovenský futbal.