Main Content

Xhaka dostal, čo si zaslúžil. Emery potvrdil, že na Arsenal nemá

štvrtok, 7. november 2019 10:51 | Autor: Jakub Vaverka

Granit Xhaka
Granit Xhaka | zdroj: TASR

Zmena kapitána, nepremyslené kroky trénera, nahnevaní fanúšikovia a tlak na výsledky. Sledovať v týchto dňoch Arsenal je zrejme zaujímavejšie, ako si pustiť seriál.

To, čo predviedol Granit Xhaka proti Crystal Palace už nejdeme rozoberať. Nezvládol tlak okolia, pukli mu nervy, dal si dole dres a vynadal vlastným fanúšikom. Áno, potom sa verejne ospravedlnil. Ale v prvom rade sa to stať nemalo. Dvojnásobne, keď ste kapitánom mužstva a máte ísť ostatným hráčom klubu vzorom.

Dnes už vieme, že švajčiarsky stredopoliar bol zbavený kapitánskej pásky. Rozhodol o tom tréner Unai Emery. Je to správne rozhodnutie. Xhaka nemá vlohy na to, aby bol kapitánom tímu, akým je (alebo akým by chcel byť) Arsenal. Novým lídrom je Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý má s touto pozíciou skúsenosti z reprezentácie Gabonu. Mohlo by to fungovať.

Švajčiar sa z toho môže poučiť v ďalšej kariére poučiť. Tlak na jeho osobu bol (a aj bude) enormný. Situáciu mohol ale riešiť inak. Aj keď to profesionálni futbalisti nemajú jednoduché, na to sa nikto nepozerá. Xhaka sa nálepky hráča, ktorý prišiel o kapitánsku pásku kvôli samému sebe, už nezbaví.

Španielsky lodivod Emery ale opäť dokázal, že ako Xhaka nemá na kapitánstvo, on nemá na trénovanie Arsenalu. Poznáte to príslovie o tom, že špinavá bielizeň sa perie doma. Kouč ale o zbavení pásky informoval verejne a opäť celú vec otvoril. Áno, dostával otázky od novinárov, ale to ho neospravedlňuje.

Granit Xhaka
Granit Xhaka | zdroj: TASR

Podobné záležitosti by mali byť riešené citlivo za zatvorenými dvermi. Fanúšikovia klubu aj konkurencie totiž sledujú každý jeden detail. Aktuálne dianie nehádže na Kanonierov dobré svetlo. Priaznivcom Kanonierov sa ostáva modliť, že Aubameyang neurobí nijakú hlúposť a tím začne vyhrávať.

O Xhakovi sa hovorí, že ho chcú viaceré tímy z talianskej najvyššej súťaže. O Emerym zas, že niekoľko trénerov čaká na to, kým ho Arsenal vyhodí. Pri aktuálnej konštelácii hviezd by pre toto duo zrejme bolo najlepšie, keby skutočne z Emirates Stadium odišlo.