Main Content

Lászlo Bénes v Bundeslige žiari: Chváli ho tréner aj média

štvrtok, 31. október 2019 14:32 | Autor: Timotej Gašper

Lászlo Bénes
Lászlo Bénes | zdroj: © TASR

Slovenský reprezentant patrí v nemeckej Bundeslige medzi najväčšie prekvapenia sezóny, čo neuniklo pozornosti najvplyvnejších športových plátkov.

Rodák z Dunajskej Stredy a cez Žilinu dostal do Borussie Monchengladbach ešte v lete 2016. Kreatívny ofenzívny stredopoliar s dobrou orientáciou na trávniku zaujímal v tej dobe viaceré veľké kluby, no spolu s agentom Karolom Csontóm napokon skompletizovali prestup do Borussia Parku. Laciho však v Nemecku nečkala prechádza ružovou záhradou, keďže mal časté zdravotné problémy, ktoré ho prirodzene odsúvali od šance ukázať svoj plný potenciál a usadiť sa v zostave „Fohlenelf“. Neskôr sa síce dokázal dostať na ihrisko a podať pár kvalitných výkonov, no kým sa poriadne rozhľadel, prišli ďalšie zranenia. 

Po uzdravení sa potreboval mladý slovenský reprezentant dostať do formy, k čomu malo pomôcť hosťovanie v  Holsteine Kiel, ktorý v období januára 2019 bojoval na najvyšších priečkach 2.Bundsligy. Pôsobenie v Kiele bolo pre Laciho veľmi nápomocným, keďže sa konečne dostával pravidelne na ihrisko a okrem toho dokázal v 16 zápasoch pridať aj 2 góly a 6 asistencií. V lete 2019 teda nasledoval návrat do kádru Gladbachu, no Laciho budúcnosť v klube visela aj na otázke, či s ním počíta nový tréner, Marco Rose.

Rakúsky kouč si mladého Slováka v tíme ponechal, čo sa ukázalo ako jedno z najlepších rozhodnutí, aké mohol 43-ročný lodivod vykonať. Laci sa dostal do základnej jedenástky klubu, svoju pozíciu si obhájil a čo viac, svojimi kvalitnými výkonmi sa stal jedným z najsledovanejších mladíkov Bundesligy. 

„Laci je intuitívny hráč so skvelou orientáciou na ihrisku. Má taktiež skvelý prvý dotyk s loptou, kvalitne nahráva a čo hlavne, veľmi dobre zahráva štandardné situácie“ vychválil 22-ročného stredopoliara tréner Marco Rose. K slovám chvály sa pridal aj plátok Kicker, ktorý označil Béneša za veľké príjemné prekvapenie tejto sezóny. 

Lászlo Bénes
Lászlo Bénes | zdroj: TASR

Pri rozostavení 4-2-1-3 má Lászlo na pozícií podhrotového hráča veľa priestoru na tvorenie hry, čo mu v tomto ročníku prinieslo aj tri ligové asistencie. Okrem toho je však jeho orientácia na ihrisku a vytváranie ofenzívnych akcii veľkým prínosom do hry aktuálneho lídra nemeckej Bundesligy. Laci teda konečne dokazuje svoje nadanie vo veľkom a ostáva už len dúfať, že zranenia ho budú obchádzať a kvalitné výkony bude prevádzať nielen v klube, ale aj v národnom tíme.